Plan voor Hedwige niet door Kamer

Een Kamermeerderheid is tegen het plan van demissionair staatssecretaris Henk Bleker (Natuur, CDA) om de Zeeuwse Hedwigepolder voor eenderde onder water te zetten. Daarmee belandt het compromis, waar Bleker maandenlang aan werkte, definitief in de prullenbak. Dat bleek vanochtend tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De Kamer stemt waarschijnlijk dinsdag over een PvdA-motie om Bleker zijn plan te laten intrekken. Bleker vreest dat Vlaanderen, dat „zeven jaar coulant is geweest”, Nederland vervolgens dwingt de Hedwige alsnog volledig onder water te zetten: „100 procent van de Hedwigepolder zal met zout water worden overspoeld. Dat is de consequentie. Punt.” De Vlaamse regering zou daarmee al hebben gedreigd, aldus Bleker.

In Blekers plan wordt eenderde van de Hedwige onder water gezet, net als twee andere polders in Zeeland. Bleker wil met zijn voorstel voorkomen dat de gehele Hedwigepolder onder water moet worden gezet, zoals afgesproken in een verdrag met Vlaanderen. Dat ligt gevoelig in Zeeland.

Maar na de val van het kabinet-Rutte steunt de PVV Bleker niet meer en is er dus geen Kamermeerderheid. SP en PVV willen „geen druppel zout water de Hedwige in”, zeiden ze vanochtend. De andere oppositiepartijen, behalve de SGP, willen juist een complete ontpoldering. Maar allemaal vinden ze Blekers alternatief onacceptabel. Alleen VVD, CDA en SGP staan nog achter Bleker.