Overeenstemming over definitieve invulling Lenteakkoord

Gisteren: minister De Jager arriveert bij de kamer van D66 voor verder overleg met de 5 fractievoorzitters over het Lenteakkoord.
Gisteren: minister De Jager arriveert bij de kamer van D66 voor verder overleg met de 5 fractievoorzitters over het Lenteakkoord. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

De fractieleiders van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn het vannacht eens geworden over de details van het Lenteakkoord. Rond twee uur was de uitwerking ervan rond, meldt de NOS.

De partijen spraken vorige week af dat ze het akkoord, met twaalf miljard euro aan bezuinigingen, uiterlijk vandaag naar het Centraal Planbureau (CPB) willen sturen om het te laten doorrekenen. Daarvoor werd er gisteren al de hele dag overlegd tussen de fractieleiders en de betrokken vakministers.

‘Eigen risico naar 350 euro’

Het eigen risico op de zorgverzekering gaat van 220 naar 350 euro. Dat is, volgens Haagse bronnen die NOS aanhaalt, een van de maatregelen uit het Lenteakkoord. Begin mei kwamen geruchten naar buiten dat het naar 400 euro zou gaan.

Dat is een logische ingreep, zegt politiek redacteur Erik van der Walle:

“Alle vijf de partijen zijn voor een hoger eigen risico, dus dit is geen verrassing. De lagere inkomens zouden dan gecompenseerd worden met een hogere zorgtoeslag. De zorg is voor de rest een black box: een van de gebieden waarop we nog niet veel weten over de precieze invulling van de bezuinigingen.”

De contouren van het akkoord

Meer details over wat er in het Lenteakkoord is afgesproken, zijn er nog niet. Wel is er uiteraard het stabiliteitsprogramma dat eind april naar Brussel gestuurd is en waarin de contouren van het akkoord al duidelijk werden. Daarin was al opgenomen dat:

  • het hoogste btw-tarief met twee procent omhoog gaat, van 19 naar 21 procent;
  • de ambtenarensalarissen volgend jaar worden bevroren;
  • de accijnzen op alcohol, frisdrank en tabak omhoog gaan;
  • de kabinetsbezuinigingen op het persoonsgebonden budget en het passend onderwijs teruggedraaid worden;
  • de overdrachtsbelasting niet wordt afgeschaft, maar op twee procent blijft;
  • de AOW-leeftijd versneld wordt verhoogd;
  • het ontslagrecht moet worden versoepeld;
  • ontwikkelingssamenwerking buiten schot blijft;
  • er een speciaal crisistarief voor de hoogste inkomens komt.

‘Geen fijn pakket, maar wel verdedigbaar’

De partijleiders lieten zich vannacht en vanmorgen via hun Twitter-account verheugd uit over het akkoord:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Zojuist uitwerking #Lenteakkoord afgerond!
Twitter avatar jolandesap Jolande Sap Trots op wat we hebben bereikt met het #lenteakkoord! Nog even nageborreld met @inekevangent. Nu onderweg naar huis
Twitter avatar arieslob Arie Slob Weer wakker. Blij dat we er vannacht uit zijn gekomen. Nog steeds geen fijn pakket (12 mrd bezuinigingen!), maar t.z.t. wel verdedigbaar.

Meer details na doorbereking CPB

Na de doorberekeningen door het CPB worden de details bekendgemaakt en de nieuwe begrotingsafspraken in de Voorjaarsnota verwerkt. Die nota moet uiterlijk 1 juni naar de Tweede Kamer en zal volgende week in de laatste ministerraad van mei worden besproken. Het is de bedoeling dat het akkoord leidt tot een begrotingstekort van maximaal drie procent, zoals Brussel voorschrijft.