Onrust op obligatiemarkt door onzekerheid over Griekenland

De president van Griekenland sprak gisteren de vrees uit dat Grieken uit angst voor een vertrek uit de euro massaal hun spaartegoeden gaan opnemen. Foto Reuters / Yannis Behrakis

De obligatiemarkten waren vanochtend onrustig door de blijvende onzekerheid over de positie van Griekenland binnen de eurozone. De Duitse tienjaarsrente bereikte vanochtend opnieuw een laagterecord, terwijl de Spaanse rente tot boven de 6,5 procent steeg.

Duitsland wordt door beleggers gezien als veilige haven omdat de grootste economie van Europa alweer groeit en het land een zeer klein begrotingstekort heeft. De rente die de Duitse staat betaalt voor staatsobligaties met een looptijd van tien jaar bereikte daarom vanochtend een laagterecord van 1,434 procent. De zogeheten ‘spread’ (het verschil) tussen de rentepercentages van Duitsland en Spanje bereikte vanochtend ook een nieuw record: voor het eerst was de spread meer dan vijfhonderd basispunten. De Spaanse rente piekte korte tijd op meer dan 6,5 procent.

Een beetje positief nieuws van de obligatiemarkten was er ook: de Franse staat haalde vanochtend acht miljard euro op tegen een lagere rente dan de laatste veiling van Frans staatspapier op 19 april. Het aantreden van de socialistische president Hollande lijkt daarmee geen negatief effect te hebben op het vertrouwen van de markten in Frankrijk, dat te kampen heeft met een relatief hoog begrotingstekort.

Toenemende zorgen om mogelijk vertrek Griekenland uit eurozone

De markten hebben een stuk meer zorgen over de ontwikkelingen in Griekenland, waar de kabinetsformatie gisteren definitief mislukte en volgende maand nieuwe parlementsverkiezingen volgen. President Papoulias praat vandaag in Athene met de leiders van de politieke partijen over de samenstelling van een interim-regering. De grote vraag is of er na de nieuwe verkiezingen een regering valt samen te stellen die zich aan de afspraken met Europa over de noodhulp wil houden. Als dat niet het geval is, dreigt een Grieks vertrek uit de euro onvermijdelijk te worden.

De Europese Centrale Bank lijkt zich al op een Grieks vertrek voor te bereiden. Volgens bronnen van het Financieele Dagblad legt de ECB in hoog tempo risico’s terug bij de Griekse centrale bank. Waar in januari nog zo’n 73 miljard aan noodsteun werd gepompt in de financiële sector van Griekenland, zou dat bedrag nu gehalveerd zijn. IMF-directeur Christine Lagarde erkende gisteravond ook dat een Grieks vertrek uit de eurozone niet langer uit te sluiten valt. Zo’n vertrek is volgens haar “buitengewoon kostbaar” en brengt grote risico’s met zich mee.