Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Olievervuiling? Geen schoon water? Download de app!

Shell
Shell

Stel. Als Nigeriaan ben je er getuige van dat Shell-olie de Nigerdelta vervuilt. Haal dan snel de speciale iPhone-app tevoorschijn, want als je de eerste bent, verdien je vijf punten. De app verwijst je daarnaast naar de dichtstbijzijnde schone waterbron, die slechts 380 kilometer verderop is.

Dat is wat ‘Live with it!’, de app van Shell, je voorschotelt. Met de gespaarde punten kun je ‘overlevingsuitrusting’ kopen en het water op hygiëne scannen doe je met de QR-code die op de pompen geplakt is. Ontsnappen aan de olieramp plan je via ‘The Pipeline Express’.

Oké, niet echt dus. De nep-app is een initiatief van Worse Than Bad, een actiegroep waar onder meer Milieudefensie achter zit. Onlangs werd deze campagne gestart, om druk uit te voeren op Shell en hun verantwoordelijkheid voor de olievervuiling in Nigeria. Acteur David Rasche werd gestrikt voor de rol van Shell-man-in-pak met discutabel accent.

Eerder kwam de actiegroep met onderstaande video, waarin zelfs een promotiepraatje van de CEO niet zonder vervuiling gaat:

Op 22 mei houdt Shell een aandeelhoudersvergadering. Worse Than Bad wil dat het oliebedrijf dan met een actieplan komt om de olieramp in Nigeria te stoppen.