Nederlands elftal onder 17 prolongeert Europese titel

Het Nederlands elftal onder 17 jaar heeft zijn Europese titel geprolongeerd. In het Sloveense Ljubljana was Oranje na strafschoppen te sterk voor Duitsland: 5-4. In de extra tijd van de reguliere speeltijd maakte invaller Elton Acolatse de 1-1, waardoor een penaltyserie noodzakelijk werd. Feyenoorder Tony Vilhena schoot de beslissende strafschop binnen. Vorig jaar versloeg Nederland

Het Nederlands elftal onder de 17 jaar viert de overwinning in Ljubljana. Foto AFP / Jure Makovec

Het Nederlands elftal onder 17 jaar heeft zijn Europese titel geprolongeerd. In het Sloveense Ljubljana was Oranje na strafschoppen te sterk voor Duitsland: 5-4. In de extra tijd van de reguliere speeltijd maakte invaller Elton Acolatse de 1-1, waardoor een penaltyserie noodzakelijk werd. Feyenoorder Tony Vilhena schoot de beslissende strafschop binnen.

Vorig jaar versloeg Nederland de Duitse leeftijdsgenoten ook al in de finale, toen met 5-2. In de penaltyserie benutte Oranje alle strafschoppen. De Duitser Marc Stendera miste als enige. Hij zag zijn inzet gestopt worden door doelman Nick Olij.

Hoewel Nederland titelhouder was, begonnen de Duitsers als favoriet aan het duel, schrijft persbureau Novum. De Duitse bondscoach Stefan Böger zou volgens de kenners over een betere lichting beschikken dan zijn Nederlandse collega Albert Stuivenberg. Toch hield Oranje zich goed staande in een gelijkwaardige eerste helft.

Beide landen werden eenmaal echt gevaarlijk. De Duitser Timo Werner mikte na 22 minuten op de bovenkant van de lat. Ook Nederland raakte het aluminium, maar de poging van Queensy Menig was veel dreigender. Via de onderkant van de lat sprong de bal weer terug het veld in. Twijfelachtig was of het leer de lijn had gepasseerd, maar op het oog leek dat niet het geval.

In het tweede bedrijf kwamen de Duitsers op voorsprong. Aanvoerder Leon Goretzka kopte zes minuten na rust een corner diagonaal binnen. Die treffer gaf Duitsland veel vertrouwen. De Duitsers heersten vanaf dat moment en gingen op jacht naar de 2-0. Enkele mogelijkheden werden echter niet verzilverd.

Nederland probeerde in de slotfase nog het tij te keren, maar het leek de mannen van Stuivenberg aan overtuigingskracht te ontberen. Werkelijk uit het niets kwam Oranje in de blessuretijd toch langszij. Invaller Acolatse kreeg de bal aan de linkerkant van het strafschopgebied en schoot diagonaal raak. In de strafschoppenserie toonde Oranje zich het meest koelbloedig.