'Nederland moet meer aan NAVO betalen'

Zodra de economische crisis voorbij is, moeten de Europese NAVO-landen meer gaan uitgeven aan defensie. Dat zegt de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder, vandaag in deze krant.

Volgens Daalder zal de Amerikaanse president Obama van die defensie-uitgaven „een punt maken” op de NAVO-topbijeenkomst in Chicago die zondag begint. „Ik heb er vertrouwen in dat de regeringsleiders het zullen begrijpen”, zegt Daalder.

Nu nemen de VS 75 procent van alle defensie-uitgaven van de NAVO-landen voor hun rekening. Tien jaar geleden was dat 50 procent. Volgens Daalder moet de curve dringend „omgebogen” worden.

Op de NAVO-top zullen landen aankondigen hoeveel ze willen betalen om de Afghaanse strijdkrachten te onderhouden, als de ISAF-troepen zich in 2014 hebben teruggetrokken. Volgens Brusselse bronnen hebben de Amerikanen een lijst gemaakt met landen en de bedragen erbij die ze van die landen verwachten. Volgens Daalder zijn dat „suggesties”.

Demissionair minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) zei gisteren in de Tweede Kamer dat Nederland jaarlijks dertig miljoen euro zal betalen. Dat komt overeen met wat de Amerikanen hadden gevraagd, zegt een betrokkene.

Na het vertrek van de ISAF-troepen zal in Afghanistan een NAVO-missie achterblijven om de politie en het leger te trainen. Op de top in Chicago moeten nog beslissingen worden genomen, bijvoorbeeld over de vraag of die trainers in noodgevallen mogen meevechten.

Interview Daalder: pagina 14-15