Mona Keijzer is fel en grappig tegelijk

Mona Keijzer komt uit een vinexwijk, trekt een nieuwe doelgroep aan, is „lekker” en „heeft een kapster als vriendin”. Dat zeggen de CDA’ers die de debatten bezoeken over de 43-jarige wethouder te Purmerend.

Mona Keijzer haalt haar vriendin de kapster – ook aanwezig met zelfgemaakte affiches – zelf aan. Die is volgens Keijzer een perfect voorbeeld van wat Nederlandse ondernemers allemaal niet meer mogen van ‘Brussel’. „Al die regels”, zegt ze in één debat zelfs tien keer.

De snelle opkomst van Keijzer, tot vorige week zelfs binnen haar partij nog onbekend, domineert de gesprekken voor en na de debatten. „Ze heeft een perfect gezicht”, wordt achteraf gezegd, ook samengevat als „representatief uiterlijk” en „ze doet het goed op tv”. Het voorkomen van de kandidaat is een belangrijk onderwerp.

Tijdens de debatten zelf weet Keijzer een mix te vinden van stevig debatteren en nu en dan een kwinkslag. Ze weet bijvoorbeeld glimlachend een kaart – die nodig is om de beurt te krijgen – van Henk Bleker te ontfutselen zodat zij één keer meer mag spreken en hij minder. Maar ze biedt ook omstandig haar excuses aan als ze een keer voor haar beurt spreekt.

Keijzer heeft geen Haagse ervaring, en weet dat. Daarom neemt ze afstand van de landelijke troebelen – „een aantal van ons zat er middenin en ons verhaal was weg” – terwijl ze onderstreept de echte problemen van de mensen te kennen, uit haar eigen gemeente. Niemand spreekt haar tegen. En zij gaat rustig door met het publiek inkijken als ze praat, terwijl haar grote opponent Van Haersma Buma liever naar de andere kandidaten kijkt.