Minder winst voor ABN Amro

Een geldautomaat van ABN Amro in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Foto NRC / Arjan de Jongh

ABN AMRO heeft het afgelopen kwartaal zijn winst met zeventien procent zien dalen naar 486 miljoen euro. Dat maakte de bank vanochtend bekend. Vorig jaar maakte de bank in hetzelfde kwartaal nog 539 miljoen euro winst.

ABN verklaart de daling van de winst door de hogere afschrijvingen van de bank op leningen. Door het verslechterde economische klimaat in Nederland namen de voorzieningen die de bank moest nemen op consumentenleningen en vastgoedkredieten met 62 miljoen euro toe.

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm zegt in een persbericht bij de cijfers een stijging van de afschrijvingen op leningen te verwachten door de zwakke vooruitzichten voor de Nederlandse economie en de continue druk op de rentemarges. De staatsbank waarschuwt dat vanwege de instabiele financiële markten de resultaten in de rest van het jaar kunnen verslechteren.

Zalm waarschuwt voor de gevolgen van de voorgenomen bankenbelasting die zou leiden tot het overbelasten van de banksector:

“Een groot punt van zorg voor de Nederlandse bankensector is het recente voorstel om de bankenbelasting verder te verhogen. Deze verhoging komt bovenop de extra regelgeving die beoogt het bankwezen veerkrachtiger te maken. Belangrijk is in dit verband om de bankensector niet te zeer te belasten en het internationale speelveld gelijk te houden, omdat dit van invloed zal zijn op klanten en op de economie.”