Leers: Turkse zanger is correct behandeld

Nederland, Den Haag, 03 April 2012, Gerd Leers, CDA minister van Immigratie en Asiel tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer, Leers wil burgemeesters niet overrulen en hij betreurt
Nederland, Den Haag, 03 April 2012, Gerd Leers, CDA minister van Immigratie en Asiel tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer, Leers wil burgemeesters niet overrulen en hij betreurt Leers: de Turkse zanger is correct behandeld. Foto Peter Hilz / Hollandse Hoogte

De marechaussee heeft correct en volgens de regels gehandeld toen de Turkse zanger Arif Sag afgelopen weekeinde Nederland binnen probeerde te komen. Demissionair minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) verwerpt dat er sprake zou zijn van racisme of respectloos gedrag. Dat laat hij vanavond in een verklaring weten, meldt persbureau Novum.

Sag werd bij aankomst in Nederland op Schiphol ondervraagd door de marechaussee. Dat vond hij beledigend waarna hij besloot terug te keren naar Turkije en zijn concert in het Concertgebouw in Amsterdam moest afzeggen.

Volgens Leers heeft het oponthoud zondag ruim een halfuur geduurd. Toen Sag de donderdag daarvoor naar Nederland kwam duurde de ondervraging tien minuten. In beide gevallen is Sag gevraagd mee te komen naar een aparte ruimte omdat hij alleen Turks spreekt. Via een tolk wilde de marechaussee hem naar zijn reisdoel vragen. Beide keren is Sag toegang tot Nederland verleend.

Turkse organisaties: dit is geen incident

Drie Turkse culturele organisaties in Nederland eisen in een brief aan minister Opstelten (Veiligheid, VVD) dat hij een einde maakt aan de “wanpraktijken” van douanebeambten op Schiphol jegens Turken die Nederland bezoeken. Zij menen dat de onbehoorlijke behandeling van Sag geen incident vormt.

Eerder vandaag wilden de PvdA en de SP dat Nederland excuses zou maken voor de behandeling van Sag op Schiphol. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zei het incident te betreuren.