LAKS: examenkandidaten dupe van problemen digitale examens

Nederland, Amersfoort, 13-11-09 Hoornbeeck College. © Foto Merlin Daleman.
Nederland, Amersfoort, 13-11-09 Hoornbeeck College. © Foto Merlin Daleman. Gelukkig voor de leerlingen worden er ook nog examens afgenomen waarbij het ouderwetse papier en potlood gehanteerd kunnen worden. Foto NRC / Merlin Daleman

Leerlingen lijden onder de invoering van het digitale examen. Computers vallen uit, antwoorden verdwijnen in het niet, inloggen is soms onmogelijk en internetverbindingen zijn overbezet, stelt het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS). De organisatie is woedend omdat er vorig jaar ook al problemen met digitale examens waren.

Maandag bleek al dat zeshonderd klachten waren binnengekomen over het digitaal afgenomen havo-kunstexamen. Bij een leerling viel de computer toen tijdens het examen zeven keer uit. LAKS telde vanochtend op de speciale klachtensite ruim 24.000 klachten. De website vergde extra onderhoud om de grote bezoekersaantallen te kunnen verwerken. Volgens het comité zijn de leerlingen de “dupe” van de digitale examens.

Het ministerie van Onderwijs is op de hoogte van de problemen maar zegt in het AD dat scholen zelf verantwoordelijk zijn voor goed werkende computers. “Zij behoren de verbinding voorafgaand aan het examen tijdig te testen”, zegt een woordvoerder in de krant. “Mocht blijken dat de ict-voorziening niet geschikt is, dan is het de verantwoordelijkheid van de school om een goed centraal examen aan te bieden, bijvoorbeeld schriftelijk.