Lagere straf voor vastgoedhandelaar Paarlberg

Vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg heeft in hoger beroep een lagere celstraf gekregen voor witwassen, oplichting, valsheid in geschrifte en belastingfraude, meldt persbureau Novum. Het gerechtshof legde hem een celstraf op van vier jaar, een halfjaar minder dan de straf die hij in 2010 kreeg opgelegd door de rechtbank.

Volgens het hof in Amsterdam is bewezen dat de 55-jarige zakenman zeventien miljoen euro heeft witgewassen die Willem Holleeder kreeg door de inmiddels geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra af te persen. Holleeder is daar al eerder voor veroordeeld. Ook de overige feiten acht het hof bewezen.

Straf is gelijk aan eis OM

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Het hof vindt een hogere straf niet nodig. Daarbij werd onder meer rekening gehouden met de publiciteit die de zaak kreeg. Volgens het hof zal Paarlberg daar in de toekomst zakelijk en privé last van blijven houden. Justitie laat weten tevreden te zijn met de uitspraak. Paarlberg heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.

Paarlberg in 2010 veroordeeld tot 4,5 jaar cel

In 2010 werd Paarlberg veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Paarlberg ontving tussen december 2002 en januari 2004 ruim zeventien miljoen euro van Endstra. Die verklaarde later bij de politie dat hij werd afgeperst en dat hij onder druk van Holleeder geld naar bedrijven van Paarlberg moest overmaken. Endstra werd in mei 2004 op de stoep van zijn kantoor in Amsterdam doodgeschoten. Holleeder werd later in hoger beroep veroordeeld, onder meer voor deze afpersing.

Volgens Paarlberg waren de betalingen van Endstra niet afkomstig van afpersing. Paarlberg voerde tijdens de rechtszaak aan dat hij de afspraken met Endstra wel op papier had gezet en dat Endstra dat stuk ook getekend had, maar dat hij dat later kwijt was geraakt.