Kortkolom economie

Winst ABN Amro daalt door voorzieningen

Amsterdam. ABN Amro heeft het afgelopen kwartaal de winst met zeventien procent zien dalen naar 486 miljoen euro vanwege hogere afschrijvingen op leningen. De bank waarschuwt dat vanwege instabiele markten de resultaten in de rest van het jaar kunnen verslechteren. Door het verslechterde economische klimaat in Nederland namen de voorzieningen die de bank moest nemen op consumentenleningen en vastgoedkredieten met 62 miljoen euro toe. Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm zei in een commentaar bij de cijfers een stijging van de afschrijvingen op leningen te verwachten door de zwakke vooruitzichten voor de Nederlandse economie en de continue druk op de rentemarges. Ook waarschuwt Zalm voor de gevolgen van de geplande bankenbelasting. (Novum)

Gaslek Total op Noordzee gedicht

Parijs. Het energiebedrijf Total is erin geslaagd om na bijna twee maanden een gaslek te stoppen op de Noordzee. Dat gebeurde door middel van een zogeheten ‘top kill’ waarbij er van boven zware modder in de lekkende put gespoten werd. Het lek zou op ongeveer 4 kilometer diepte hebben gezeten. Dat heeft Total vanochtend bekendgemaakt. Sinds eind maart is er dagelijks ongeveer 200.000 kubieke meter methaangas uit het lek ontsnapt. Volgens het energiebedrijf „zonder gevolgen voor het milieu”. De schade van dit ernstigste incident op de Noordzee in meer dan tien jaar, is minstens 300 miljoen euro. Het platform zal naar verwachting eind van dit jaar weer in gebruik worden genomen. (AFP)

Inflatie Eurozone daalt 2,6 procent

Brussel. De inflatie in de eurozone is gedaald van 2,7 procent in maart naar 2,6 procent vorige maand. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag. In de hele Europese Unie daalde de inflatie vorige maand naar 2,7 procent, tegenover 2,9 procent een maand eerder. In Zweden was de inflatie vorige maand met één procent het laagst. Griekenland kwam daarna met 1,5 procent. In Hongarije stegen de prijzen het meeste . De grootste prijsstijging was te zien bij alcohol en tabak. (Novum)

Minder auto’s verkocht in Europese Unie

Brussel. Voor de zevende maand op rij zijn de verkopen van personenauto’s in de Europese Unie gedaald. In april werden 6,9 procent minder auto's geregistreerd. Sinds januari is het aantal registraties met 7,5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Binnen de EU is de daling in Italië en Spanje het hoogst. (Novum)