Kapitalisme als pooier

dvd en web

Two or Three Things I Know about Her. Regie: Jean-Luc Godard.

dvd speelfilm ****

Een krantenberichtje over jonge studentes die hun lichaam te koop aanbieden om hun studie te kunnen financieren leidde tot de film Elles, die vorige week in première ging. De geschiedenis herhaalt zich, want 45 jaar geleden was een bijna identiek nieuwsbericht over zichzelf prostituerende huisvrouwen aanleiding voor Jean-Luc Godard om zijn essayfilm Two or Three Things I Know about Her (2 ou 3 choses que je sais d’elle, 1967) te maken.

In 1966 schreef een tijdschrift dat steeds meer vrouwen callgirl werden om hun luxe huis in de net gebouwde banlieues van Parijs te kunnen bekostigen. Dit bericht werd het startpunt voor Godards scenario. In zijn film doet een vrouw (Marina Vlady) die net samen met haar man en twee kindjes in een buitenwijk van Parijs is gaan wonen hetzelfde. Daar houdt elke gelijkenis met Elles op. Godard opereert veel ambitieuzer en prikkelender (maar ook pedanter). Hij maakte vooral een beschouwing over prostitutie als metafoor van het kapitalisme. Dat schotelt via allerlei consumptieartikelen en fraaie advertenties mensen een droombeeld voor waar je je nauwelijks aan kunt onttrekken. Het consumentisme is een nietsontziende pooier die zijn producten duur verkoopt aan iedereen die het maar wil hebben. Zoals een huisvrouw die zonder veel scrupules zichzelf aanbiedt om maar dure jurken en luxe goederen te kunnen blijven kopen. Godard koppelt haar uitbuiting aan de Vietnamoorlog, ambitieuze stadsuitbreidingen en nog allerlei, soms onnavolgbare, associaties. In het slotbeeld liggen allerlei consumptiegoederen uitgespreid in het gras. Ze bieden zich aan, net als een hoer. Wie kan ze weerstaan?