Kamp van activisten in Moskou ontruimd

De Moskouse oproerpolitie heeft vanochtend om vijf uur een kamp van anti-Poetinactivisten op de boulevard van Tsjistije Proedy (Russisch voor Schone Vijvers) ontruimd. Dat gebeurde nadat een rechter gisteren had bepaald dat het illegaal was. Een hoger beroep, dat door de activisten tegen de uitspraak was aangespannen, werd door de politie genegeerd. Bij de ontruiming werden 23 activisten aangehouden. Zij zijn inmiddels weer vrijgelaten.

Enkele tientallen demonstranten zijn inmiddels naar een plein bij metrohalte Barrikadnaja getrokken, elders in het centrum, waar ze nu een nieuw kamp proberen op te slaan. Ook daar zijn enkele arrestaties gepleegd. Oppositiepoliticus Ilja Ponomarjov, die vanaf het begin op het plein resideerde, heeft aangekondigd dat als de activisten bij Barrikadnaja door de politie worden verdreven, zij van plein naar plein in Moskou zullen trekken om op die manier hun actie voort te zetten.

Het kamp bij Tsjistije Proedy ontstond vorige week, toen na afloop van de inauguratie van president Poetin overal in het centrum van Moskou betogers met witte lintjes op hun borst werden gearresteerd.

Enkele honderden activisten, vooral alternatieve jongeren, verzamelden zich toen aan de voet van het standbeeld van de Kazachstaanse dichter Abaj Koenanbajev op de Tsjistije Proedy-boulevard.

Het kamp werd al snel een openluchtforum voor discussies over vrijheid en democratie, waar ’s avonds duizenden sympathisanten bijeenkwamen. De politie liet hen aanvankelijk met rust, op de voorwaarde dat ze geen politieke leuzen uitten of spandoeken ontvouwden. Zondag hielden zo’n vijftienduizend betogers een solidariteitsmars naar het kamp, onder leiding van Ruslands meest vooraanstaande schrijvers.

De uitspraak van de rechter volgde op klachten van buurtbewoners over overlast. Andere buurtbewoners hebben echter verklaard geen last van de activisten te hebben gehad.