Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamer tegen plan van Bleker: lot Hedwigepolder blijft ongewis

Het Belgische gedeelte van de Hertogin Hedwigepolder is al in ontwikkeling als natuurgebied. De Belgische dijk tussen de Hedwige- en de Prosperpolder is afgegraven. Links achter het hek het Nederlandse deel van de Hedwigepolder. Foto Hollandse Hoogte / Goos van der Veen

De Zeeuwse Hedwigepolder wordt waarschijnlijk niet voor eenderde onder water gezet. Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen dat plan van demissionair staatssecretaris Henk Bleker (Natuur, CDA). Het lot van de driehonderd hectare landbouwgrond blijft daarmee ongewis.

Dat bleek vanochtend tijdens een debat in de Tweede Kamer. De Kamer stemt volgende week over een PvdA-motie om Bleker zijn plan te laten intrekken. SP en PVV willen “geen druppel zout water de Hedwige in”. De andere oppositiepartijen, behalve de SGP, willen juist een complete ontpoldering. Maar allemaal vinden ze Blekers plan onacceptabel.

In Blekers alternatief wordt eenderde van de Hedwige onder water gezet, net als twee andere polders in Zeeland. Hij wil met zijn voorstel voorkomen dat de gehele Hedwigepolder onder water moet worden gezet, zoals afgesproken in een verdrag met Vlaanderen. Dat ligt gevoelig in Zeeland.

Bleker moet deze maand een plan van aanpak naar de Europese Commissie sturen. Maar na de val van het kabinet-Rutte steunt de PVV Bleker niet meer en is er geen Kamermeerderheid. Alleen de VVD, CDA en SGP staan nog achter Bleker.

Onduidelijk is wat er nu gebeurt. Bleker wacht eerst de stemming over de PvdA-motie af. Maar hij vreest dat Vlaanderen, dat volgens Bleker “zeven jaar coulant is geweest”, Nederland daarna dwingt de Hedwige alsnog helemaal onder water te zetten. “Honderd procent. Dat is de consequentie. Punt.”