Hoge verwachtingen voor Cannes 2012

Gevraagd naar wie de ‘nieuwe Scorsese’ zou kunnen zijn, antwoordde Martin Scorsese ooit: Wes Anderson. De regisseur van The Royal Tenenbaums en The Life Aquatic with Steve Zissou komt voor het eerst naar Cannes. Moonrise Kingdom , over twee kinderen die van huis lopen, is de openingsfilm van het festival.

Op het moment dat zijn nieuwe film in Cannes te zien is, zal Alain Resnais 90 jaar oud zijn. Hiroshima Mon Amour was in 1959 zijn eerste speelfilm. Vous n’avez encore rien vu met de Franse topacteurs Mathieu Amalric, Lambert Wilson en Michel Piccoli gaat over een theatergroep die na de dood van hun leider een voorstelling op de planken moet zien te krijgen.

Ongeveer een uur duurt de nieuwe film van de Thaise experimentalist Apichatpong Weerasethakul, twee jaar geleden Palmwinnaar met Uncle Boonmee. Mekong Hotel speelt zich volledig af in een hotelkamer en heeft Tilda Swinton in de hoofdrol. Buiten competitie.

Al jaren was Francis Ford Coppola in het bezit van de filmrechten van de klassieker On the Road van Jack Kerouac, de bijbel van beatniks en hippies. In Walter Salles hoopt hij de ideale regisseur te hebben gevonden voor deze roadmovie, die vrijwel tegelijk met vertoning Cannes ook in de Nederlandse bioscoop komt. Met Twilight-ster Kristen Stewart, die steeds vaker in artistieke films te zien is.

Dat geldt ook voor haar Twilight-tegenspeler Robert Pattinson, die de hoofdrol in de wacht sleepte in de nieuwe film van de Canadese cineast David Cronenberg. In Cosmopolis, naar een roman van Don Delillo, speelt hij een New Yorkse miljonair met vijanden die het op zijn leven gemunt hebben. De man komt met zijn limousine vast te zitten in het verkeer in New York. Zal Cronenberg nu eindelijk eens een grote prijs krijgen?

Regisseur Andrew Dominik en Brad Pitt werkten eerder samen in de prachtige western met de prachtige titel The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. Nu zijn ze herenigd voor een zwarte misdaadkomedie: Killing Them Softly.

Matteo Garrone baarde opzien met zijn koelbloedige, realistische maffiafilm Gomorra. Nu richt hij zijn pijlen op de Italiaanse entertainmentindustrie in Reality.

Filmmaker Lee Daniels zat met zijn gettodrama Precious nog in een bijprogramma maar promoveert met zijn nieuwe film The Paperboy naar de competitie. Een journalist heropent het onderzoek naar de zaak van een ter dood veroordeel gevangene. Met Nicole Kidman.

Buiten competitie is de nieuwe film van Bernardo Bertolucci te zien, Io e te (‘Ik en jij’); een karakterstudie over een introverte tiener tijdens een skivakantie.

De jongste regisseur in de competitie is de 33-jarige Amerikaan Jeff Nichols, van wie onlangs psychodrama Take Shelter in de Nederlandse bioscoop te zien was. In Mud trekken twee tieners op met een voortvluchtige crimineel.

Michael Haneke (Das weisse Band, Gouden Palm 2009) is een vaste waarde in Cannes. In Amour wordt de liefde van een ouder echtpaar zwaar op de proef gesteld, als de vrouw wordt getroffen door een beroerte. Zeer serieuze kanshebber voor prijzen, aangezien Haneke niet in staat is slechte films te maken.