Henk Bleker knipoogt, wijst en praat

Luister een paar uur naar Henk Bleker en het is duidelijk waar hij vindt dat het CDA hoort: aan de kant van de VVD en de PVV. Hij geeft af op Brusselse regelgeving, is kritisch over wat hij de „ecologische crisis” noemt en de volgens hem zogenaamde wetenschappelijke onderbouwing daarvan en hij wil vooral ondernemers helpen. Niemand zegt zo vaak ondernemers als hij.

Bleker laat voorafgaand aan elk debat, als hij zijn rondje langs de bezoekers maakt, weten dat hij het dit keer echt kort gaat houden en bondig gaat aanpakken. Er zijn ook een gespreksleider en klokken die daarover moeten waken, maar de gespreksleider is niet altijd scherp en de klokken staan vaak stil. Waarop Bleker dus soms onsamenhangende verhalen begint te houden – het valt dan zo op dat het publiek er om moet lachen.

In totaal heeft Bleker in alle debatten 46 minuten aan pure spreektijd genomen. Marcel Wintels eindigt onderaan met 36 minuten. Wat Bleker ook doet, naast in de richting van het publiek knipogen en wijzen: hij zegt heel vaak hoe ontzettend eens hij het is met de ander. Vooral met Mona Keijzer.

En wat als dit niet lukt, als hij niet de nieuwe CDA-leider wordt? „Dan word ik leraar geschiedenis”, zegt Henk Bleker tegen Marcel Wintels, die topman is van onderwijsbedrijf Fontys Hogescholen.

Wintels kijkt bedenkelijk. „Ben je wel bevoegd?”

„Ach”, zegt Bleker. „Er was een school, daar zagen ze het wel met me zitten.”

Wintels: „Oh jee.”