Groninger Museum heeft nieuwe directeur: Andreas Blühm

Blühm wordt directeur van het Groninger Museum. Foto Groninger Museum

De Duitser Andreas Blühm (53) is de nieuwe directeur van het Groninger Museum. Hij werd benoemd door de Raad van Toezicht. Blühm zal rond augustus beginnen bij het in financiële nood verkerende museum.

Het Groninger Museum in een toelichting:

“Zijn aanwezigheid in Groningen versterkt de positie van het Groninger Museum als nationaal en internationaal podium en kan de positie van het museum ook naar het Oosten toe verder versterken.”

Blühm, geboren in Berlijn en opgegroeid in Bremen, is sinds 2005 directeur van het Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud in Keulen. Hij werkte onder meer in het Museum voor Kunst en Cultuurgeschiedenis van de Hansestadt Lübeck, de Ostdeutsche Galerie in Regensburg en het Van Gogh Museum in Amsterdam. In het Van Gogh Museum was hij Hoofd Presentaties en verantwoordelijk voor het tentoonstellingsbeleid van 1993-2005.

Groninger Museum is technisch failliet

Het Groninger Museum verkeert al langere tijd in zwaar weer. Het museum kreeg onlangs twee financiële injecties van de gemeente en provincie om een faillissement af te wenden. Het Groninger Museum is technisch failliet en kampt met een schuld van 4,3 miljoen. De gemeente Groningen is de grootste schuldeiser en heeft nog 3,5 miljoen te goed, deels als huurachterstand.

De geldproblemen begonnen na een verbouwing die zes ton duurder bleek dan verwacht. De gemeente schoot toen al te hulp met een lening van zeven ton, die in een periode van twintig jaar via de huur moet worden terugbetaald.