Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Gehaktdag’ kabinet - De Jager presenteert Financieel Jaarverslag

Met overeenstemming over de invulling van het Lenteakkoord valt de derde woensdag van mei, verantwoordingsdag voor het kabinet, bijna in het niet. Maar Jan Kees de Jager overhandigt vandaag, op wat ook wel ‘woensdag gehaktdag’ wordt genoemd, toch echt het jaarverslag over 2011 aan de Tweede Kamer.

Met overeenstemming over de invulling van het Lenteakkoord valt de derde woensdag van mei, verantwoordingsdag voor het kabinet, bijna in het niet. Maar Jan Kees de Jager overhandigt vandaag, op wat ook wel ‘woensdag gehaktdag’ wordt genoemd, toch echt het jaarverslag over 2011 aan de Tweede Kamer.

In het zogeheten Financieel Jaarverslag van het Rijk legt het demissionaire kabinet-Rutte verantwoording af over de financiën en het beleid van het afgelopen jaar. Het kabinet Rutte I is dan wel gevallen, de demissionaire minister van Financiën moet vandaag in een apart rapport beschrijven hoe het staat met de voortgang van de achttien miljard euro aan initiële bezuinigingen. Hieraan committeerden VVD, CDA en PVV zich in het regeer- en gedoogakkoord.

Ook elk departement afzonderlijk geeft een jaarverslag uit. Tegelijk met de presentatie van het jaarverslag publiceert de Algemene Rekenkamer zijn oordeel over het verslag. De rekenkamer bekijkt bijvoorbeeld of geld wel echt besteed is aan een bepaald project, en of het rijk wel voldoende onderzoekt of beleid effect heeft.

Verslag pas volgende week besproken

Vorig jaar constateerde de rekenkamer dat het ministerie van Defensie het voorraadbeheer van wapens opnieuw niet op orde had. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd op de vingers getikt omdat het al jaren onvoldoende zicht op wat er gebeurt met verstrekte subsidies.

Het jaarverslag wordt traditioneel een dag na presentatie besproken in de Tweede Kamer. Omdat het donderdag Hemelvaart is, is de bespreking een week verschoven.