Franse premier presenteert nieuw kabinet - ‘aantal opvallende keuzes’

Premier Jean-Marc Ayrault verschijnt op de Franse televisie. Foto AFP / Bertrand Langlois
Premier Jean-Marc Ayrault verschijnt op de Franse televisie. Foto AFP / Bertrand Langlois Premier Jean-Marc Ayrault verschijnt op de Franse televisie. Foto AFP / Bertrand Langlois

In Frankrijk heeft de socialistische premier Jean-Marc Ayrault zijn eerste taak volbracht: het samenstellen van een nieuw kabinet. De ploeg bestaat uit 34 leden, waarvan de helft vrouw is, zoals Hollande beloofde.

Enkele belangrijke namen:

  • Laurent Fabius, socialist en voormalig premier, vervangt de conservatief Alain Juppé op het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Manuel Valls, wordt minister van Binnenlandse Zaken.
  • Pierre Moscovici, campagneleider van Hollande en voormalig minister van Europese Zaken gaat leiding geven aan het ministerie van Financiën.
  • Jean-Yves Le Drian, een vriend van Hollande, wordt minister van Defensie.
  • Christiane Taubira , wordt minister van Justitie.
  • Cécile Duflot, leider van de Groenen, wordt minister van Volkshuisvesting.

‘Evenwichtig kabinet met aantal opvallende keuzes’

Onze correspondent in Frankrijk, Dirk Vandenberghe, noemt het kabinet een “redelijk evenwichtige ploeg”:

“Opvallend is dat Martine Aubry, de voorzitter van de Parti Socialiste en burgemeester van Rijsel, niet in de regering komt. Dat had ze weliswaar zelf al aangekondigd, maar dat blijft toch een aparte zaak. Ze was immers een belangrijke kandidaat voor het premierschap.

Opmerkelijk is daarnaast de keuze voor Fabius op Buitenlandse Zaken. In 2005 was hij één van de socialisten die campagne voerde tegen de Europese grondwet. Hollande was destijds partijleider en voerde juist campagne vóór Europa en vóór de Europese grondwet. Ondertussen hebben de twee zich wel weer verzoend.

Verder is opmerkelijk dat Arnauld Montebourg, die tot de extreemlinkse flank van de Parti Socialiste wordt gerekend, een nieuw in het leven geroepen ministerie van Herindustrialisering gaat leiden. Hij is tegen mondialisering en in mindere mate tegen Europa en schurkt met zijn standpunten aan tegen de extreemlinkse partij onder leiding van Jean-Luc Mélenchon.”

Gisteren werd Hollande beëdigd als eerste socialistische Franse president in zeventien jaar. Na zijn inauguratie reisde Hollande direct naar Duitsland af om te dineren met bondskanselier Merkel. De twee leiders kwamen overeen om te bespreken hoe in Europa economische groei kan worden opgewekt.

De Franse premier Ayrault volgde François Fillon op, die van mei 2007 tot enkele dagen geleden de premier was van president Nicolas Sarkozy. Ayrault is de fractieleider van de Parti Socialiste in het Franse parlement en de burgemeester van Nantes. Gisteren kreeg hij van Hollande de opdracht om voor het einde van vandaag een nieuwe regering te formeren.