Ferrari schrijft elfde etappe Giro op zijn naam

Roberto Ferrari viert zijn overwinning in het Italiaanse Montecatini Terme. Foto AP / Daniele Badolato
Roberto Ferrari viert zijn overwinning in het Italiaanse Montecatini Terme. Foto AP / Daniele Badolato Roberto Ferrari viert zijn overwinning in het Italiaanse Montecatini Terme. Foto AP / Daniele Badolato

Roberto Ferrari heeft vandaag de elfde rit in de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Italiaanse sprinter van Androni Giocattoli profiteerde van een valpartij in de laatste bocht waardoor hij en Thomas Vaitkus met ruime voorsprong op de finish afgingen.

Francesco Chicchi haalde Vaitkus nog in en werd tweede. Mark Cavendish, die al twee ritten won deze Giro, verloor door de val de aansluiting en werd vierde. In de derde etappe had Ferrari nog naam gemaakt doordat hij Cavendish onderuit fietste in volle sprint. De Italiaan mocht toen in koers blijven en profiteerde daar nu van.

De hele dag reed een groepje van vijf vluchters vooruit. Het peloton gaf de ontsnappers tijdens de 258 kilometer lange etappe de ruimte, maar hield de achterstand binnen de perken. Tijdens de laatste lokale omloop rond finishplaats Montecatini Terme werden de vluchters een voor een teruggepakt.

Daarna waren de sprintersploegen aan zet en werd gewerkt aan een nieuwe massasprint. In de aankomst moesten echter een aantal bochten worden genomen en bij de laatste ging dat mis. Meerdere renners gingen die bocht te hard in en gleden onderuit.

In het algemeen klassement behoudt Joaquin Rodriguez de leiding. De Spanjaard van Katusha heeft zeventien tellen voorsprong op Ryder Hesjedal. De Canadees van Garmin-Barracuda werd dinsdag door Rodriguez uit het roze gereden.