Eerste contact van Merkel en Hollande is zakelijk

Het was een koel en zakelijk maar niet onvriendelijk rendez-vous, gisteravond in Berlijn tussen bondskanselier Angela Merkel en de nieuwe Franse president François Hollande.

De hele dag was het mooi weer geweest in de Duitse hoofdstad. Toen Hollande in het Kanzleramt met militaire eer werd ontvangen, begon het uit een inktzwarte lucht te regenen. Hollande was in Parijs al natgeregend tijdens zijn inaugurele rondrit. Zijn vliegtuig was op weg naar Berlijn door de bliksem getroffen, uit veiligheidsoverwegingen moest hij een ander toestel nemen. Ook bij Merkel bleef het niet droog. Hetgeen de bondskanselier verleidde tot de opmerking dat driemaal pech geluk betekent en dat het natte begin misschien wel „een goed omen” is voor de Duits-Franse samenwerking.

De ontmoeting tussen de twee belangrijkste Europese politici was volgens Merkel „vooral een kennismakingsgesprek”. Eraan vooraf ging wekenlange verkiezingsretoriek, met van beide kanten een venijnige ondertoon. Maar toen Hollande voor de deur van Merkels kantoor uit zijn limousine stapte, werd hij hartelijk begroet. De twee schudden elkaar langdurig de handen; geen kusjes en ook geen omarming.

Wat een verschil met vijf jaar geleden, toen Hollandes voorganger Nicolas Sarkozy tijdens zijn eerste bezoek aan Berlijn de van nature terughoudende en on-geëmotioneerde bondskanselier meteen hartstochtelijk in de armen viel.

Hollande kwam gespannen en een beetje stijfjes over. Bij de gebruikelijke troepeninspectie, nadat de Marseillaise en het Duitse volkslied waren gespeeld, maakte hij een protocollaire fout door aan de ‘verkeerde’ kant van Merkel te gaan lopen. Waardoor Frankrijk en Duitsland kortstondig in elkaars vaarwater kwamen.

Maar de president ontdooide na het eerste werkgesprek. Bondskanselier en president spraken hun moedertaal met elkaar, vertaald door tolken. Ook tijdens het avondmaal, dat door Hollandes pechvlucht later begon dan gepland. Op het menu stonden regionale asperges (Beelitzer Spargel) en kalfsschnitzel.

Inhoudelijk onderstreepten de leiders de noodzaak van Duits-Franse samenwerking. „We kennen onze verantwoordelijkheden.”

Maar Hollande bleef hard. Hij wil nieuwe onderhandelingen over het Stabiliteitspact, zodat er meer ruimte voor groei komt en niet alle energie in bezuinigingsoperaties gaat zitten. „Dat heb ik in mijn campagne gezegd en daar houd ik me aan.”

Duidelijk werd dat Merkel voor groei is („alleen niet op de pof, met geleend geld”) en Hollande niet tegen bezuinigen is („ik pleit voor solide begrotingen”). Met andere woorden: het naar elkaar opschuiven is begonnen.