Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Een voetbalfilm voor wie niets met voetbal heeft

Superclásico. Regie: Ole Christian Madsen. Met: Anders W. Berthselsen, Paprika Steen. In: 10 bioscopen.

De ‘superclásico’, de superklassieker waarvan in de titel van deze Deense film sprake is, is natuurlijk niet de Argentijnse voetbalderby tussen de Buenos Aires-rivalen Boca Juniors en River Plate, die ook die naam draagt. Die derby speelt slechts op de achtergrond een rolletje.

De superklassieker waar het in Superclásico om draait, is de strijd der seksen. En die wordt uitgevochten tussen twee vervreemde echtelieden van een eindje in de veertig van wie de man een voetbalhater is en de vrouw een blonde, bijdehante voetbalmakelaar. Die het dan weer met een Argentijnse topscoorder doet. En daarom is manlief haar achterna gereisd naar Buenos Aires om hun huwelijk te redden.

Superclásico neemt dat onderwerp niet ter hand om er iets nieuws over te beweren, of even spannend en onvoorspelbaar te zijn als een klassieke voetbalwedstrijd, maar om zijn toeschouwers te behagen. Regisseur Ole Christian Madsen wist in 2008 onverwacht een gevoelige snaar te raken met het oorlogsdrama Flammen & Citronen, dat een van de meeste succesvolle Deense films aller tijden zou worden. Met Superclásico doet hij nogmaals, maar nu bewust, een gooi naar een groot publiek.

Dat gaat even goed. De film gaat veelbelovend van start, droogkomisch op een manier waarop we de afgelopen jaren veel Scandinavische tobbers in de bioscoop hebben leren kennen.

Wijnhandelaar Christian lijkt alles in huis te hebben om een leuke antiheld te worden. Behalve een scenario dat precies weet wat het wil met deze twee mensen die niet met en niet zonder elkaar kunnen, maar vooral van hun gesneefde dromen moeten zien af te komen. Een zijlijntje wordt gevormd door de liefdesperikelen van hun puberzoon.

Hoofdrolspelers Anders W. Berthelsen en Paprika Steen zijn Deense sterren, bekend uit bijvoorbeeld het lichtvoetige Italian for Beginners en het Dogma-drama Festen. Hoe Superclásico in z’n thuisland zal vallen is nog niet bekend. De film, die vorig najaar op een aantal internationale filmfestivals draaide, is in Denemarken nog niet uit in de bioscopen.

Misschien wachten ze daar nog wel net iets langer dan de Nederlandse distributeur, op het EK. Want met dat voetbaltoernooi in aantocht, is Superclásico misschien wel de juiste voetbalfilm voor mensen die niet zoveel met voetbal hebben.