Een dertiger die maar niet in focus weet te komen

Oslo, August 31st. Regie: Joachim Trier. Met: Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner, Ingrid Olava. In: 12 bioscopen.****

Voordat dertiger Anders vanuit zijn afkickkliniek naar Oslo vertrekt voor een sollicitatiegesprek, doet hij een mislukte zelfmoordpoging. Een handeling die alles wat erna komt kleurt. Wil hij echt dood? Waarom?

In Oslo gaat hij langs bij vrienden en kennissen die hij al lange tijd niet heeft gezien. Tussendoor zwerft hij door Oslo, voor hem een stad waar naast de vele mooie plekken ook pijnlijke herinneringen liggen. Door de gesprekken die hij voert, komt de toeschouwer langzaam meer te weten over Anders’ verleden als junkie. Maar vooral uit de reacties van zijn gesprekspartners blijkt het sombere thema van Joachim Triers tweede film, een verfilming van het boek Le feu follet dat in 1963 al door Louis Malle werd verfilmd.

In een sleutelscène spreekt Anders met zijn vroegere beste vriend, een academicus met twee jonge kinderen. Eerst zegt de man gelukkig te zijn, even later vertrouwt hij Anders toe dat hij behoorlijk gedesillusioneerd is. De tijd van onbekommerd feesten is voorbij. Sinds hij getrouwd is staan zijn ambities op een laag pitje, het opvoeden van kinderen vreet tijd en zijn huwelijk is niet meer wat het was. Anders herkent de leegte: vrijwel alle leeftijdsgenoten die hij ontmoet echoën eenzelfde teleurstelling met het leven. Is dit alles?

Trier volgt Anders gedurende 24 uur, waarbij de camera meestal simpelweg achter hem aan loopt of hem van voren filmt. Een eenvoudige en dienstbare stijl waardoor de prima acteurs en sterke dialogen voorop komen te staan. Eén stijlmiddel wijkt hier betekenisvol van af: soms filmt Trier zijn gekwelde hoofdpersoon out of focus, met de achtergrond wel scherp. Het lukt Anders maar niet om op te gaan in zijn omgeving, hij blijft buitenstaander.