ECB staakt steun Griekse banken, ‘terugkeer naar drachme fataal’

Donkere wolken pakten zich gisteren samen boven het Griekse parlementsgebouw nadat vier pogingen niet voldoende bleken om nieuwe verkiezingen af te wenden. Foto AP / Petros Giannakouris

De Europese Centrale Bank zou de steun aan veel Griekse banken terugtrekken. Volgens het Financieele Dagblad vindt de ECB het onverantwoord om geld te blijven storten omdat de Griekse banken te zwak zijn. Als Griekenland uit de euro stapt, blijft de last voor de andere lidstaten zo beperkt.

Het dagblad schrijft dat in hoog tempo risico’s worden teruggelegd bij de Griekse centrale bank. Waar in januari nog zo’n 73 miljard aan noodsteun werd gepompt in de financiële sector van Griekenland, zou dat bedrag nu gehalveerd zijn.

Martin Visser, redacteur van het FD:

Twitter avatar martinvisser Martin Visser Duitsland wil € 35 mrd garantie aan de ECB terug http://t.co/tBfavuS7; klopt met min info: ECB staat op de rem, eurozone eist geld op

Het gezamenlijke bankensysteem van de eurolanden waartoe ook Nederland behoort verlost zich op deze manier van de risico’s. Volgens het FD stort het Griekse bankwezen onvermijdelijk in als Griekenland nu terugkeert naar de drachme.

De ECB vindt dat de herkapitalisatie van de banken te langzaam gaat. Het euronoodfonds EFSF ziet dat met de hiervoor overgemaakte miljarden nog niets is gedaan en nu worden ook eerst nog de nieuwe verkiezingen afgewacht.

Het FD heeft berekend dat de totale financiële risico’s die de ECB, de nationale centrale banken en de eurolanden lopen op Griekenland inmiddels zijn opgelopen tot 350 miljard euro. Het Nederlandse aandeel is ongeveer 21 miljard.