ECB roept Griekenland op in eurozone te blijven

Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, roept de Grieken op in de eurozone te blijven. Foto Reuters / Gustau Nacarino

Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, heeft gezegd dat de ECB wil dat Griekenland in de eurozone blijft. Dat is volgens Draghi de “sterke voorkeur” van de ECB, zo zei hij volgens persbureau AP op een conferentie vanmiddag in Frankfurt.

Volgens Draghi is het niet aan de ECB om hierover te beslissen, aangezien het fundamentele verdrag van de Europese Unie een vertrek van een land uit de eurozone niet voorziet.

Sommige Europese ambtenaren hebben het idee geopperd dat het onvermogen van Griekenland om de schulden te betalen en te voldoen aan de voorwaarden van de leningen uiteindelijk leidt tot een vertrek uit de eurozone. Verscheidene leden van de Raad van Bestuur van de ECB, die uit drieëntwintig landen bestaat, opperden ditzelfde idee.

Ook voorzitter Europese Commissie wil Grieken in eurozone houden

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, riep de Grieken eerder vanmiddag ook al op in de eurozone te blijven, meldt persbureau Reuters. Volgens hem moet de Griekse bevolking nu een volledig geïnformeerde beslissing nemen en de gevolgen voor de toekomst van hun land begrijpen. Op een persconferentie zei Barroso dat het uiteindelijke besluit om te blijven in de eurozone van de Grieken zelf moet komen.

Volgens Barroso hoort Griekenland bij de ‘Europese familie’:

Barroso zei vandaag in een korte verklaring dat Griekenland ‘niets kan veranderen’ aan het bezuinigingsprogramma dat eerder overeengekomen is:

“De eurozone zal niet toestaan dat Griekenland terugkrabbelt.”

Wel zou er ruimte zijn om over groeistimulering te praten.

Vier dagen geleden zei Barroso nog in een interview dat als een lid zich niet aan de regels kan houden, het beter is dat dat lid vertrekt. Het was de eerste keer dat de voorzitter van de Europese Commissie openlijk zei dat de Grieken de eurozone misschien beter kunnen verlaten.

Grieken 17 juni naar de stembus

De nieuwe verkiezingen in Griekenland vinden plaats op 17 juni. Voor de tussenliggende periode is vandaag een interim-regering gevormd, die geen internationaal bindende beslissingen kan nemen. Na de vorige verkiezingen, van 6 mei, bleek dat de partijen niet tot een coalitie konden komen. Meerdere formatiepogingen mislukten, waarna alleen de optie van een nieuwe stembusgang nog overbleef.