Dit is wat de leden van het CDA graag willen horen

Sybrand van Haersma Buma is bij de bezoekers van de CDA-debatten favoriet voor het leiderschap. Maar Mona Keijzer kan het hem moeilijk maken. Dat komt naar voren uit onderzoek van deze krant, die de bezoekers een vragenlijst voorlegde.

Vanavond is het laatste debat uit de reeks, in Breda. En vrijdag eindigt dan, met de sluiting van de stemming, de eerste ronde in de verkiezing van de nieuwe CDA-leider.

Deze krant heeft alle door de partij georganiseerde debatten bezocht – in Rotterdam, Groningen, Zeist en Leeuwarden. Met de stopwatch in de hand is vastgelegd hoeveel spreektijd de kandidaten namen. Er is geturfd hoe vaak zij traditionele CDA-begrippen aanhaalden, welke anekdotes ze telkens weer aanhaalden en aan welke politieke partijen zij refereerden. Het geeft een eerste indruk van de aandachtsgebieden van deze politici.

Daarnaast hebben ook 285 actieve CDA-leden, ruim een kwart van de bezoekers, vragen beantwoord over hun voorkeurskandidaten. Als geen van de kandidaten vrijdag aanstaande een absolute meerderheid haalt, volgt er een tweede ronde waarbij iedereen opnieuw mag stemmen. Daarom is de bezoekers ook gevraagd wat ze in een eventuele tweede ronde gaan stemmen. Ze konden ook een toelichting geven en uit acht kenmerken kiezen: sterke leider, charisma, kennis van zaken, nieuw/fris, goede debater, betrouwbaar, verantwoordelijkheid, heeft ervaring.

CDA-leden zijn overwegend man; zo ook de bezoekers van de debatten. Wat opvalt, is dat Sybrand van Haersma Buma relatief meer steun krijgt van mannen, en Mona Keijzer van vrouwen.

Verschillen vallen ook op in de leeftijden van de aanhangers van de onderscheiden kandidaten. Madeleine van Toorenburg heeft gemiddeld de oudste aanhangers, Marcel Wintels de jongste. De vier kandidaten die nu al in Den Haag werken, krijgen steun van de oudere CDA-leden, de twee buitenstaanders (Wintels en Keijzer) spreken de jongere aanwezigen aan.

Tijdens de debatten, die vooral opvielen wegens een gebrek aan felheid of bijzonder uitgesproken kandidaten, werd ook veel níét of nauwelijks gezegd. Over de PVV praten de kandidaat-lijsttrekkers bij voorkeur niet. Tijdens het eerste debat duurde het ruim een uur voordat de partij van Geert Wilders een keer genoemd werd. En ook daarna kwam de partij zelden aan bod. Of neem het woord God, dat kwam in al die debatten maar één keer terug (Henk Bleker zei het). En waar echt helemaal niemand het meer over heeft, niet één keer genoemd in acht uur aan debat? Maxime Verhagen. Deze groep CDA’ers wil vooruit.

M.m.v. Martine Huijbregts, Jens Pauw, Thomas Rueb en Lisa van der Velden.