De jacht op de G-spot

Groot nieuws voor de vagina. Er zou eindelijk bewijs voor de G-spot zijn. Maar lang niet iedereen is daarvan overtuigd. Op bezoek bij de specialist in ‘genitale chirurgie’.

‘En, hebben jij en je vriendinnen ’m al gevonden?”, vraagt plastisch chirurg Pieter Vermeulen.

Het gesprek valt even stil. We praten over de G-spot: een gevoelige plek in de vagina die er voor zou zorgen dat een vrouw klaarkomt tijdens penetratie zonder clitorale stimulatie. „Ik weet het eigenlijk niet”, zeg ik. Het is weer stil. „We hebben het er eigenlijk nooit over.”

Goed, Pieter Vermeulen zal uitleggen waar ’ie zit: de G-spot. De Vlaamse arts is gespecialiseerd in esthetische genitale chirurgie. Hij voert schaamlipverkleiningen uit, aanpassingen van de clitoris, liposuctie van vetophopingen aan de venusheuvel. En sinds kort G-spotvergrotingen.

Een opmerkelijke ingreep. Wetenschappers zijn het niet eens of de G-spot überhaupt wel bestaat. Vorig maand was er groot rumoer. De arts Adam Ostrzenski, directeur van het Institute of Gynecology in Florida, meldde in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Sexual Medicine dat hij de G-spot had gevonden bij een 83-jarige vrouw die net was overleden. Hij legde een blauwe druifachtige structuur bloot, die leek op een zwellichaam. Een verrassing, want even daarvoor hadden andere artsen in hetzelfde blad juist geschreven dat de G-spot níet bestond. Althans, niet als zelfstandig anatomische orgaan. Het zou wel een gevoelig gebied kunnen zijn: een samenvloeiing van verschillende genitaal gevoelige organen.

De artsen reageren nu woedend op de onthulling van Ostrzenski. Dat er ergens een zwellichaam in de vaginawand zit, dat is toch niet zo verwonderlijk? Hoe wist hij dat juist dit dé G-spot zou zijn? Nee, Ostrzenski moet met meer vrouwen met dit ‘ding’ op de proppen komen. „Dat heb ik ook in een brief naar de redacteur van het stuk geschreven”, zegt seksuoloog Ellen Laan van het Amsterdams Medisch Centrum. „Wat een waardeloze studie! We weten niets over het seksleven van die 83-jarige vrouw en wat is dat voor orgaan dat hij vond? Misschien wel een goedaardige tumor.”

Terug bij plastisch chirurg Pieter Vermeulen. Ja, hij gelooft dat de G-spot bestaat. Volgens hem is het een harder en dikker plekje. En nee, of het echt een apart orgaan is, zoals Ostrzenski zegt, weet hij niet. Maar dat maakt niet uit, het gaat om de gevoeligheid. En die is er zeker, zegt hij.

Vermeulen is de enige arts in Nederland die de vergrotingen uitvoert. In de Verenigde Staten doen meer chirurgen het. Plastisch chirurg David Matlock (bekend van de documentaire ‘Beperkt Houdbaar’ waarin hij de vagina van Sunny Bergman beoordeelt met ‘You need the full works’) begon er in 2008 als eerste mee. Hij noemt de behandeling: G-shot. Hij zou heuse G-shot Party’s organiseren. Tegen ABC News zei hij daarover: „Niets mis mee. De G-shot party vindt plaats in het kantoor van een arts, er komt geen alcohol aan te pas en de procedure wordt helder uitgelegd voordat het vulmiddel wordt ingespoten.”

Vermeulen zit in zijn kantoor in de ABC Clinic, een privékliniek voor cosmetische en plastische chirurgie in Breda. Op tafel liggen implantaten voor borstvergrotingen. Die kunnen aan de kant. Vermeulen legt met behulp van drie pennen uit waar de G-spot nou precies zit. Hij houdt een van de ballpoints omhoog. We beginnen bij de clitoris, zegt hij. De clitoris is acht tot tien centimeter lang. Kijk, het tipje ervan komt naar buiten. Hij wijst naar de schrijfpunt die hij uit de pen naar buiten klikt. Over het puntje zit het clitoriskapje. De rest van de pen, eh, de clitoris, ligt in het lichaam: boven de vagina en de plasbuis, omringd door zwellichaam.

Maar er is meer. Voor de volgende uitleg pakt Vermeulen de andere twee pennen erbij. Die houdt hij naar beneden aan weerszijde van de eerste pen. De clitoris splitst namelijk aan het einde in twee zijstukken. Een soort penis met twee pootjes, die om de vagina heen liggen.

En dan de G-spot. Over de plek van de spot zijn vrijwel alle wetenschappers en andere experts het eens. Die ligt namelijk twee centimeter naar binnen in de vagina. Met twee vingers van de andere hand schuift hij zogenaamd de vagina in.

Dan iets over de behandeling: de patiënt gaat onder volledige narcose, waarna Vermeulen buikvet weghaalt en dit na filtering in de voorzijde van de vaginawand, achter de G-spot injecteert. Het is een permanente oplossing waarbij het hele gebied dikker wordt en iets omhoog komt. Met als resultaat: meer wrijving op de G-spot. En dus meer plezier.

Meer plezier? Nou, dat moest ik maar niet zo kort door de bocht opschrijven. Op zijn deur hing toch geen bordje met de tekst ‘dokter vrouwelijk genot’? Nee, het ligt allemaal genuanceerder, zegt Vermeulen. De G-spotvergroting is namelijk nog experimenteel. Er is nooit wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Garantie op een beter seksleven geeft Vermeulen niet. Hij vergrootte tot nu toe pas twee G-spotten, in België. Bij de ene vrouw had het niets uitgehaald, bij de ander wel. „Maar of dat ook écht door de vergroting kwam? Misschien was haar relatie er op vooruitgegaan. Dat kan natuurlijk ook.”

Dat weerhoudt de kliniek er echter niet van de ingreep niet uit te voeren. Er op de website reclame voor te maken. En er circa 3.000 euro voor te vragen.

We bellen dus weer met Ellen Laan van het AMC. Ze is boos over de ingreep van Vermeulen. „Als je een beetje fatsoen in je donder hebt, dan doe je dit gewoon niet.” Ze noemt het zelfs een nieuwe vorm van vrouwenmishandeling. Ook Marieke Paarlberg, gynaecoloog in Gelre ziekenhuizen en werkzaam bij de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, is kwaad. „Dit is geldklopperij.”

De G-spot bestaat helemaal niet, zegt Laan. Het gevoelige gebied is volgens haar de achterkant van de clitoris. Het grootste deel van de clitoris bevindt zich ‘onderhuids’ en is ruim tien keer groter dan de glans (het tipje dat buiten de vagina zit) en zwelt tijdens seksuele opwinding op „tot een waar opgewonden standje”. Net als de penis. „Het is daarom onmogelijk je ook maar enige vorm van seksuele stimulatie voor te stellen waarin de clitoris geen rol speelt.”

En voor de duidelijkheid, zegt ze, een vaginaal orgasme bestaat ook niet. Ze noemt het een ideologie, waar vrouwen alleen maar onzeker van worden. En in de hoop van hun ‘problemen’ af te komen, laten ze chirurgische ingrepen doen. „Makkelijk en snel onder het mes”, zegt gynaecoloog Paarlberg. „Maar zo werkt het niet.” De problemen kunnen juist verergeren. „Een vrouw die pijn heeft bij het vrijen, zal van een vagina die strak en glad wordt getrokken niet meer plezier beleven. Integendeel.”

Snel terug naar Vermeulen. Echt, hij wil heel duidelijk hebben dat hij niet zomaar iedereen opereert. In aanmerking komen alleen vrouwen die bekend zijn met de G-spot en de prikkeling dus al kennen en deze zijn ‘verloren’, door uitrekking van de bekkenbodem bijvoorbeeld. Vermeulen moet ook heel zeker weten, zegt hij, dat de ingreep zin heeft. Daarom praat hij eerst drie kwartier met de vrouwen. Een G-spotvergroting voert hij alleen uit als hij denkt dat er de juiste redenen voor zijn. Een vrouw die onlangs aangaf de penis van haar man niet meer te voelen, wees hij af. „En terecht: ze bleek een infectie aan de vaginawand te hebben. De wand was helemaal ontdaan van plooien en zo te glad geworden.”

En zo zijn we weer terug bij af. Seks – met G-spot en al – zit meestal tussen de oren. Pijn bij het vrijen, het uitblijven van een orgasme, het is vaak psychologisch van aard, zeggen Laan en Paarlberg. Vrouwen zijn te veel bezig met wat hun partner wil en lekker vindt, en wat voor hem belangrijk is. Ze stellen zichzelf achter. Met als gevolg: het uitblijven van lust. „En dan doet seks pijn”, zegt Laan. Voor mannen is het niet zo ingewikkeld. Zij kunnen niet penetreren zonder stijve, dus seksueel plezier is een noodzakelijke voorwaarde voor de daad. „Werden vrouwen ook maar zo beschermd door hun anatomie.”

Paarlberg merkt dat er veel onwetendheid is onder vrouwen over hun lijf en seksualiteit. Als ze met vrouwen praat, valt het haar op dat het hebben van seksuele fantasieën bijvoorbeeld een taboe is. „Ze hebben het gevoel dat ze dan vreemdgaan.”

Artsen spelen in op die onwetendheid bij vrouwen. Soms in de overtuiging te helpen. Soms ook niet, zegt Laan. Neem die Amerikaanse arts David Matlock: „Die wil alleen maar centen verdienen aan vrouwen”, zegt Paarlberg.

Matlock is ook echt niet mijn type, zegt Vermeulen. Daarom ging hij bij Gary Alter in Beverly Hills in de leer. Alter is ook een bekend plastisch chirurg gespecialiseerd in geslachtsaanpassende operaties. En net als Matlock vaak op televisie.

Vermeulen staat op en loopt in zijn kantoor naar de roldeurkast met een boeddhabeeld. Op de onderste plak liggen, op een grote hoop, nog meer borstimplantaten. Op de middelste plank liggen doosjes. Hij pakt er een. Stel, zegt Vermeulen, dat hier op staat: G-shot. Dan beweer ik dat seksueel genot uit een doosje komt. Dat is toch onzin?