De fysica van de eenwieler

Hoe blijf je overeind op een eenwieler, natuurkundig gesproken? Hoeveel calorieën krijgt een geit binnen met zijn dagelijkse maaltje hooi? Hoe kun je met beschimmeld brood bacteriën naar de andere wereld helpen? Het Massachusetts Institute of Technology laat studenten hierover filmpjes maken voor schoolkinderen.

De helft van de volwassenen in de VS weet niet hoe lang één omloop van de Aarde om de zon duurt. Leerzame video’s die tegemoetkomen aan behoeften in het onderwijs kunnen deze vormen van onwetendheid bestrijden. Leraren mogen verzoeken indienen voor video’s (met een gedetailleerde lijst leerpunten) waarop studenten kunnen intekenen met een scenario.

De resultaten van een tweetal proefprojecten staan inmiddels online op k12videos.mit.edu (K12 staat voor kindergarten - 12th grade; dat zou bij ons neerkomen op basisschool plus middelbaar onderwijs). De video’s laten inhoudelijk wel wat steken vallen. Zo vertelt het filmpje over de eenwieler dat wrijving de essentiële kracht is bij optrekken en afremmen, terwijl het er meer om gaat dat je je zwaartepunt voor of achter je wiel moet brengen om je snelheid te kunnen veranderen.Decaan Ian Waitz kondigt het project aan:

Het MIT werkt in K12 samen met de hier eerder genoemde Khan Acedemy, de fabriek van educatieve YouTube-video’s geleid door autodidact Salman Khan. Dank zij het MIT krijgt Khan video’s die zijn opgenomen in de toplaboratoria in Boston, terwijl het MIT kan meeprofiteren van het grote bereik in het onderwijs van de Khan Academy.