De Franse doet zelf boodschappen première dame

Met Valérie Trierweiler (47), de partner van de nieuwe Franse president Hollande, krijgt het Elysée voor het eerst een première dame die niet gehuwd is. Trierweiler heeft gezegd dat ze een gewone Française wil blijven en het is nog niet bekend of ze haar intrek neemt in het presidentiële paleis. De Franse staatsveiligheid zou graag hebben van wel, want haar huidige appartement is veel moeilijker te beveiligen.

Trierweiler volgde twintig jaar de Parti Socialiste als journaliste voor het weekblad ParisMatch. Ze zorgde voor een primeur door Ségolène Royal te interviewen op het kraambed, na de geboorte van haar vierde kind. Het interview ging over de moeilijke combinatie van een gezinsleven met veel kinderen en de politiek.

Royal was toen nog de partner van François Hollande. Die kreeg een relatie met Trierweiler in 2006, in de aanloop naar de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2007. In die campagne nam Royal het op tegen Nicolas Sarkozy. Als Royal zou hebben gewonnen, had Hollande voor de keuze gestaan om haar naar het Elysée te vergezellen. Dat zou hij volgens zijn biograaf vooraf al hebben geweigerd.

Trierweiler liet eerder weten dat ze haar baan graag wil blijven uitoefenen, als een teken van zelfstandigheid. Ze groeide op in Angers, in een sociale huurflat. Haar vader had als jongen een been verloren door een landmijn uit de Tweede Wereldoorlog, haar moeder nam een baantje als caissière bij de lokale ijsbaan om rond te komen. De boodschappen wil ze als ‘normale presidentsvrouw’ graag zelf blijven doen.

Daarmee zou Trierweiler – wellicht ongewild – in de voetsporen treden van de eerste première dame van de Vijfde Republiek, Yvonne de Gaulle. Zij koos voor een teruggetrokken bestaan in het Elysée, waaraan ze net als haar man een hekel had. ‘Tante Yvonne’, zoals de Fransen haar noemden, deed anoniem boodschappen tijdens de weekends die ze niet doorbracht in Colombey-les-deux-Eglises. Ze stond erop zelf te koken voor haar kinderen en kleinkinderen die ze uitnodigde op het paleis.

Met Bernadette Chirac kreeg het Elysée een controlfreak over de vloer, die op alles toezicht hield, van de werkzaamheden in de keuken tot de aankoop van de bloemen. Bernadette kon naar verluidt in woede ontsteken als er nog ergens een stofje was, maar kon ook enorm lovend zijn over haar personeel. Een ijzeren hand in een fluwelen handschoen, de eerste première dame die zich echt thuis voelde in het Elysée en er haar eigen werkkamer had. Ook Cécilia Sarkozy regeerde 159 dagen met harde hand. Het personeel haalde naar verluidt opgelucht adem toen Carla Bruni-Sarkozy haar plaats innam. Bruni kwam niet in het Elysée wonen, maar organiseerde er wel ontbijten en diners. Ze was volgens het personeel een erg dankbare presidentsvrouw om voor te werken.

Veel Fransen zijn nieuwsgierig hoe Trierweiler de officieuze rol van première dame zal invullen. Een meerderheid vindt dat zij haar baan moet kunnen behouden. Trierweiler heeft gezegd best een ceremoniële rol te willen vervullen als dat wordt verlangd, maar wil geen ‘potiche’ zijn, een meubelstuk.