Grieken gaan 17 juni weer stemmen - interim-regering gevormd

Een man brengt zijn stem uit bij de verkiezingen van 6 mei. Op 17 juni gaat Griekenland weer stemmen.
Een man brengt zijn stem uit bij de verkiezingen van 6 mei. Op 17 juni gaat Griekenland weer stemmen. Foto Hollandse Hoogte / Matteo Pellegrinuzzi

De nieuwe verkiezingen in Griekenland vinden plaats op 17 juni. Voor de tussenliggende periode is vandaag een interim-regering gevormd, die geen internationaal bindende beslissingen kan nemen.

Na de vorige verkiezingen, van 6 mei, bleek dat de partijen niet tot een coalitie konden komen. Meerdere formatiepogingen mislukten, waarna alleen de optie van een nieuwe stembusgang nog overbleef.

De Griekse president riep de leiders van de politieke partijen vandaag nog eenmaal bijeen, dit keer om een interim-regering te vormen die het land tot aan de verkiezingen moet besturen. Voorzitter van de Griekse Raad van State Panagiotis Pikramenos zal volgens de staatstelevisie worden aangesteld als interim-premier.

Versplintering van politieke landschap na onvrede over bezuinigingen

Bij de verkiezingen van begin mei behaalde geen enkele partij een meerderheid in het parlement. De twee tot dan toe dominante partijen, het conservatieve Nieuwe Democratie en het socialistische Pasok, werden hard gestraft voor het doorvoeren van strenge, door Europa opgelegde bezuinigingen. Kiezers schoven in de richting van de politieke uiteinden, zoals de radicaal-linkse partij Syriza.

Vandaag sprak president Papoulias met de leiders van Nieuwe Democratie, Pasok, Syriza en drie kleinere partijen. Alleen de vertegenwoordiger van Gouden Dageraad, een neonazistische partij die 7 procent van de stemmen kreeg, was er niet bij.

Omdat het Griekenland niet is gelukt een coalitie te vormen met de verkiezingsuitslag van 6 mei, is de onzekerheid over een toekomst in de eurozone weer toegenomen. Dat er volgende maand weer nieuwe bezuinigingen moeten worden doorgevoerd om te voldoen aan de voorwaarden voor Europese steun, maakt de situatie er ook niet stabieler op.

Barroso: geen heronderhandeling over bezuinigingspakket

Griekenland kan ‘niets veranderen’ aan het bezuinigingsprogramma dat eerder overeengekomen is, waarschuwde José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, vandaag in een korte verklaring. “De eurozone zal niet toestaan dat Griekenland terugkrabbelt.” Wel zou er ruimte zijn om over groeistimulering te praten.

Syriza, winnaar bij de laatste verkiezingen en ook nu populair in de peilingen, houdt kiezers voor dat opnieuw onderhandelen met Europa over bezuinigingen noodzakelijk is.

Grieken halen hun bankrekeningen leeg

Ondertussen lijken de Grieken te anticiperen op een vertrek uit de eurozone. Afgelopen maandag werd zevenhonderd miljoen euro van Griekse bankrekeningen gehaald. De president van de centrale bank, George Provopoulos, zou toen president Papoulias hebben ingelicht over de dreigende bankrun, melden verschillende media.

Onder het bedrag van zevenhonderd miljoen euro vallen zowel pintransacties als overboekingen naar buitenlandse rekeningen en het omzetten van spaargeld in veiliger geachte beleggingen zoals Duitse staatsobligaties.

Als Griekenland de eurozone verlaat, moet het land weer een eigen munt invoeren. Die zou naar verwachting fors in waarde zal dalen ten opzichte van de euro. In september en oktober vorig jaar was in Griekenland ook al sprake van een dreigende bankrun. Griekse spaarders onttrokken toen in twee maanden in totaal twaalf miljard euro aan het nationale banksysteem. Nadat de Grieken opnieuw een hulppakket van Europa kregen toegezegd, ebde de onrust enigszins weg.