Dalai lama in James Bond-plot: vrouwen willen mij vergiftigen

De beschuldiging roept herinneringen op aan de mysterieuze moord in 1997 op drie monniken uit de entourage van de dalai lama.

Rond de dalai lama lijkt zich een James Bond-achtig moordcomplot te ontspinnen. In de Britse Sunday Times zei de Tibetaanse geestelijk leider en Nobelprijswinnaar zondag dat China van plan is hem te laten vermoorden door vrouwelijke aanhangers van een concurrerende groepering. Die zouden zich voordoen als aanbidders van de dalai lama en zich door hem laten aanraken om gezegend te worden, terwijl ze vergif dragen in hun haar en hun sjaals.

„Zulke informatie hebben we ontvangen. Ik weet niet of het honderd procent correct is. Er is geen mogelijkheid om het te controleren”, zei de dalai lama in een filmpje op de website van de Telegraph.

Gisteren meldden Indiase media dat de Tibetaanse regering in ballingschap, die in het noorden van India zetelt, meer duidelijkheid heeft verschaft over het vermeende complot. Chinese geheimagenten zouden zijn geïnfiltreerd in de boeddhistische sekte die de 17de-eeuwse monnik Dorje Shugden als god vereert. Volgens die sekte is de Dorje Shugden een ‘dharmapala’, een verlicht wezen en beschermer van het geloof. De volgelingen van de dalai lama beschouwen Dorje Shugden juist als een kwade kracht. Hij wordt vaak afgebeeld met een zwaard en een ketting met een mensenhoofd.

De beschuldiging roept herinneringen op aan de mysterieuze moord in 1997 op drie boeddhistische monniken uit de entourage van de dalai lama. Hun aan stukken gehakte lichamen werden gevonden in een ruimte niet ver van het verblijf van de dalai lama in Dharamsala. De moord, die nooit is opgelost, werd toegeschreven aan de Shugdens. Enige tijd eerder had de dalai lama hun orde in de ban gedaan.

De gemeenschap vormt een gevaar omdat de Chinezen haar woede jegens de dalai lama zouden kunnen gebruiken om de spirituele leider kwaad te doen, zegt Pema Chinjor, de Tibetaanse minister in ballingschap van Religie en Cultuur, in de Indiase media .

China van zijn kant heeft de beschuldigingen afgedaan als „valse informatie”, bedoeld om de buitenwereld te misleiden. NRC