Crisis dus minder Nederlanders op vakantie - Frankrijk minder populair

De economische crisis en het lage consumentenvertrouwen doet het aantal Nederlanders dat op zomervakantie gaat dalen naar 10,8 miljoen. Dat zijn er vierhonderdduizend minder dan vorig jaar, schat NBTC-NIPO in een onderzoek onder 7.400 Nederlanders.

Op een na grootste daler maar nog altijd veruit het populairst is Frankrijk. Foto Flickr / JürgenBOT

De economische crisis en het lage consumentenvertrouwen doen het aantal Nederlanders dat op zomervakantie gaat dalen naar 10,8 miljoen. Dat zijn er vierhonderdduizend minder dan vorig jaar, schat NBTC-NIPO in een onderzoek onder 7.400 Nederlanders.

De grootste dalers onder de vakantiebestemmingen zijn België (honderdduizend minder) Frankrijk (75.000 minder) en Griekenland (zestigduizend minder). Ongeveer 7,8 miljoen Nederlanders gaan naar het buitenland. Dat zijn er ruim tweehonderdduizend minder dan vorig jaar.

Frankrijk is nog wel altijd het populairst. Daar gaan anderhalf miljoen Nederlanders heen. Daarna volgens Spanje (negenhonderdduizend vakantiegangers) en Duitsland (achthonderdduizend). Spanje is flink in populariteit gestegen, het aantal Nederlanders dat daarheen trekt steeg met zeventigduizend. Turkije en Kroatië trekken ieder veertigduizend bezoekers meer dan vorig jaar.

Het aantal vakantiegangers in eigen land daalt met 125.000 naar ongeveer 2,6 miljoen. Daarnaast weten ruim driehonderdduizend Nederlanders nog niet of ze in binnen- of buitenland op vakantie gaan.