Continium is beste kindermuseum

Museumdeskundige Anna Wassink
Museumdeskundige Anna Wassink

Wat is het leukste museum voor kinderen? Volwassenen verkozen vorige maand het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden tot kindervriendelijkste museum. Dat kreeg toen de BankGiro Loterij Museumprijs (100.000 euro).

Nu zijn de kinderen zelf aan zet. Op de website www.museuminspecteurs.nl konden kinderen sinds november ‘inspectierapporten’ invullen. Er deden 1.794 kinderen mee. Samen bezochten ze 461 musea. Ze beoordeelden ze gemiddeld met een acht.

De uitkomst van al deze inspecties wordt vandaag bekendgemaakt, op een feestelijke bijeenkomst, georganiseerd door de Nederlandse Museumvereniging en de ANWB. Het Discovery Center Continium in Kerkrade, waar kinderen zelf wetenschap en techniek kunnen ontdekken, is ‘het beste kidsproof museum’.

De kinderen gaven Continium gemiddeld een 9,2. „Geweldig”, vindt directeur Hans Gubbels. „Daarmee geven ze aan dat wetenschap en techniek spannend, leuk, leerzaam en van alle tijden zijn.”

Anna Wassink (8) uit Doetinchem mag de winnaar op de bijeenkomst bekendmaken. Zij krijgt zelf ook een prijs, want zij is verkozen tot ‘Museuminspecteur van het jaar’. Continium heeft ze niet bezocht, wel meer dan dertig andere musea. Haar ouders namen haar elk weekeinde mee naar een museum. „We hebben door het hele land gereisd”, vertelt ze. „Soms deden we zes musea op één dag, als het ver weg was.”

Zij vindt zelf Beeld en Geluid in Hilversum het leukste museum. „Daar kun je oude filmpjes kijken. Je mag er ook het Journaal presenteren.”

Als prijs krijgt ze een rugzak vol spullen die een ‘museuminspecteur’ nodig kan hebben bij zijn inspecties, zoals een museumjaarkaart, een verrekijker en een vergrootglas. Ook mag ze met 27 vrienden in een touringcar naar een museum. „Ik wil zelf graag een keer naar het Aviodrome. Maar voor mijn klas is Beeld en Geluid leuker, denk ik.”