buzz

Gitaristenzus

Schrijversweduwes die als een Cerberus over het werk van hun overleden man waken, zijn berucht. De in 1970 op 27-jarige leeftijd overleden Jimi Hendrix kampt met een gitaristenzus: Janie Hendrix, die opnieuw een biografische film over haar broer dwarsboomt. Als hoofd van familiebedrijf Experience Hendrix LLC kondigde ze vorige week aan de muziekrechten niet te gunnen aan All Is By My Side, waarin rapper André 3000 van het duo Outkast Jimi Hendrix wilde spelen. De film gaat over de jaren 1966-’67, toen Hendrix zijn doorbraakalbum Are You Experienced? opnam. Eerder dwarsboomde zij een biopic over Hendrix van sterregisseur Paul Greengrass (The Bourne Ultimatum); een project van Lee Daniels (Precious) met Lenny Kravitz als Hendrix ging evenmin door. Wel was er een matige televisiefilm in 2000, Hendrix, zonder zijn muziek.

Carrie krijgt tweede kans

De remake van deze week is Brian de Palma’s Carrie (1976). Binnenkort beginnen de opnames van een nieuwe verfilming van Stephen Kings horrorroman over een op school gepeste meisje dat met haar eerste menstruatie telekinetische krachten krijgt - en dan nogal drastisch optreedt tegen pestkoppen. Aan Chloë Moretz, het meisje uit Hugo en Kick-Ass, de taak de prachtig breekbare doorbraakrol van Sissy Spacek als Carrie te doen vergeten. Julianne Moore speelt haar godsdienstwaanzinnige moeder.

Polanski doet Dreyfus

Roman Polanski werkt aan de film D, een letter die staat voor Dreyfus, een valselijk van spionage beschuldigde Joodse legerkapitein. De geur van antisemitisme rond zijn veroordeling leidde in 1894 tot de affaire-Dreyfus, waarbij links Frankrijk het voor de kapitein opnam en Émile Zola zijn beroemde pamflet J’accuse! schreef. Polanski, zelf van Joodse komaf, ziet de film niet als kostuumdrama maar als spionnenfilm met opvallende hedendaagse elementen: „de heksenjacht op een minderheidsgroep, hysterische veiligheidsinstanties, corrupte overheden, fanatieke media.”

Skyfall, de nieuwe James Bond-film, is nog in postproductie en kon dus niet in première gaan op het filmfestival van Cannes, dat vanavond begint. Toch duikt Bond in Cannes op. Omdat 007 zijn vijftigjarig jubileum viert, draait het festival vijf klassieke Bondfilms op het strand, de plek waar Ursula Andress in Dr. No 50 jaar geleden zo memorabel uit zee rees. Skyfall is vanaf eind oktober te zien.