Brommen buiten de gevangenis

Deze vrouw – haar naam is niet bekend – slaapt al dagenlang in een tentje in een bushalte in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. In de gevangenis La Planta, achter de bushalte, zit een familielid van haar vast.

Een week geleden braken er rellen uit in de gevangenis toen de directie probeerde gevangenen te verhuizen naar een andere plek. De gepensioneerde ambtenaar Henry Molina (48), die naast de gevangenis woont, werd geraakt door een verdwaalde kogel en stierf even later in het ziekenhuis. De vrouw op de foto slaapt in de bushalte omdat ze sinds de rellen geen informatie meer over haar familielid heeft gekregen.

De Venezolaanse overheid wil La Planta ontruimen, omdat de gevangenis overvol en verouderd is. De afgelopen maanden vonden er ook enkele ontsnappingspogingen plaats. Ongeveer de helft van de gevangenen is al verhuisd naar andere gevangenissen, maar honderden zwaarbewapende gevangenen weigeren te vertrekken. Ze slagen er al een maand in de autoriteiten buiten te houden en bestoken de politie op straat met naar binnen gesmokkelde vuurwapens. Vorige week werd de situatie nog chaotischer toen familieleden van de gevangenen, buiten op de stoep, oproerpolitie met stenen begonnen te bekogelen. De politie zette daarop traangas in.

Venezuela heeft dertig gevangenissen, bedoeld voor zo’n 12.000 mensen. Er zitten inmiddels bijna 50.000 mensen vast. Eind vorig jaar bleek dat Venezuela het gewelddadigste land van Zuid-Amerika was, met 53 moorden per dag. Dat is vier keer zoveel als in Mexico.