Bevolking oosten Congo lijdt onder beschietingen en verkrachtingen

In het oosten van Congo heeft de bevolking te lijden onder gewapende groepen die dorpen terroriseren. Vrouwen zijn stelselmatig slachtoffer van verkrachting. VJ Movement maakte er een aangrijpende korte documentaire over.

Elf VN-soldaten zijn gisteren gewond geraakt in Congo bij een schietpartij met de dorpelingen die zij moesten beschermen. Het voorval vond plaats in het oosten van de Democratische Republiek Congo in de provincie South Kivu. De VN soldaten hadden de opdracht om de burgers te beschermen tegen lokale en buitenlandse groeperingen die al meer dan tien jaar het land onveilig maken.

De woede van de dorpelingen komt voort uit de angst die onder andere wordt veroorzaakt door gewapende groepen die de dorpen terroriseren. Het grootste gevaar daarbij is de wijze waarop er gewetenloos wordt verkracht. Veel vrouwen worden na een verkrachting verstoten door hun man, familie en gemeenschap omdat ze die te schande zouden hebben gemaakt. Volgens een artikel in de American Journal of Public Health van juni vorig jaar worden er per jaar zo’n 400.000 vrouwen verkracht in Congo.

Onderstaande aangrijpende ‘mini-documantaire’ van VJMovement vertelt wat er momenteel in het Oosten van de Democratische Republiek Congo gebeurt. Vrouwen die door de hel zijn gegaan worden opgevangen in het ‘Africa Heal Hospital’. Samen met lotgenoten worden ze geholpen en krijgen ze de mogelijkheid om een nieuw bestaan op te bouwen. De reportage bevat schokkende beelden.