Alles wijst op een familiedrama

Moszkowicz, Moszkowicz, Moszkowicz & Moszkowicz advocatenkantoor wordt opgesplitst. De broers van de beroemdste advocatenfirma van Nederland kunnen niet meer door een deur.

,,Het verbaast me niets”, zei de 59-jarige Robert Moszkowicz gisteravond, op de dag dat hij had gehoord dat zijn broers Max jr. en David enerzijds en Bram anderzijds de beroemdste advocatenmaatschap van Nederland opsplitsen. „Familie en samenwerken is nu eenmaal niet altijd even gemakkelijk”, zegt Robert. Hij moest 25 jaar geleden al de advocatenfirma verlaten toen hij door heroïneverslaving aan lager wal was geraakt. Hij heeft nu een algemene juridische praktijk in Amsterdam. „Iedereen in de familie heeft zo zijn eigen sores.”

Bram Moszkowicz, de 51-jarige en jongste zoon van de 85-jarige stichter van de maatschap Max Moszkowicz sr., was gisteravond onderwerp van het roddelprogramma waar hij regelmatig aanschuift als expert: RTL Boulevard. Hij lichtte daar telefonisch zijn vertrek uit de maatschap toe. Bram meldde dat hij zijn „eigen toko begint”, omdat hij naast zijn werk als strafpleiter nog meer nevenwerkzaamheden ging verrichten op televisie. Met financiële problemen zoals „op het riool van het internet” werd beweerd, had dit allemaal niets van doen.

Juist op de dag dat de familie Moszkowicz de boedelscheiding bekendmaakte, meldde Vrij Nederland met een portret van Bram te komen. Het tijdschrift schrijft vandaag dat er nieuwe financiële problemen zijn voor Bram Moszkowicz. Opnieuw heeft de belastingdienst een hypotheek op het kantoorpand in Amsterdam gekregen wegens achterstallige loonbelasting.

Dat is de tweede keer. Vorig jaar meldde deze krant al dat Bram Moszkowicz tussen 2003 en 2006 voor meer dan een miljoen euro belasting had ontdoken. Hij kreeg daarom van de belastingdienst een boete en een naheffing voor de niet opgegeven inkomsten. Het vermoeden van de fiscus was dat het ging om contante betalingen van cliënten, waarvan hij maar een deel administratief had verwerkt, vertelden bronnen toen. Voor het onderzoek vroeg de fiscus bonnetjes op bij onder meer pakkenzaak Oger, juweliers Schaap & Citroen en Cartier en restaurant Le Garage, waar Moszkowicz graag geld uitgaf. Om er zeker van te zijn dat Moszkowicz de schuld zou betalen, kreeg de fiscus een hypotheek van een miljoen euro op zijn kantoorpand aan de Herengracht.

Deze hypotheek zit er nog steeds op. En in januari dit jaar is er nog één bij gekomen voor een bedrag van ruim 130.000 euro, voor achterstallige loon- en omzetbelasting over de periode augustus tot en met oktober vorig jaar. Bram Moszkowicz was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar op deze nieuwe perikelen met de fiscus. Vorig jaar zei hij dat „de maatschap Moszkowicz een zakelijk geschil” met de fiscus heeft.

Volgens bronnen heeft het opknippen van de maatschap wél te maken met de financiële problemen. Broers David en Max wilden daar niet langer bij betrokken zijn. Dat zijn ze nu wel. Het kantoor in Amsterdam is hun gezamenlijk eigendom. De naheffing van de belastingdienst voor omzetbelasting is opgelegd aan de maatschap.

Naar aanleiding van de publicatie in NRC Handelsblad opende de deken van de Orde van Advocaten, Germ Kemper, vorig jaar een onderzoek naar de bedrijfsvoering van Bram Moszkowicz. „Ik wilde weten of de administratie op orde is en maakte me zorgen over de contante geldstromen die in het artikel werden beschreven”, zegt Kemper. Het onderzoek is net klaar. „Ik laat de resultaten nu op me inwerken en beslis volgende week of ik gerustgesteld ben of dat ik om passende tuchtrechtelijke maatregelen zal vragen.”

De broers Moszkowicz willen geen toelichting geven op hun summiere persbericht over de opsplitsing van hun bedrijf. Maar alles wijst erop dat zich binnen de bijzonder hechte Limburgse juristenfamilie een drama voltrekt. De pater familias van het bedrijf, Max Moszkowicz sr. – advocaat sinds 1958 – is niet betrokken bij het besluit de maatschap te stoppen. Max sr. werd acht jaar geleden door een herseninfarct getroffen en heeft sindsdien moeite met spreken en lopen.

Sinds zijn beroerte is de rol van pa als samenbindende en toezichthoudende vennoot „van het bekendste advocatengeslacht van Nederland”, zoals ze het zelf noemen, uitgespeeld. Max jr., de schrandere civilist, en David, de bourgondiër en strafrechtadvocaat, opereren vanuit hun geboortestad Maastricht. Bram zwaait de scepter op het advocatenpaleis aan de Herengracht in de hoofdstad.

Bram Moszkowicz groeide de laatste vijftien jaar uit tot de bekendste advocaat van de familie. Hij viel niet alleen op door zijn energieke optreden in de rechtszaal. Hij maakte ook furore in showprogramma’s op televisie, geniet een stevige reputatie als rokkenjager en raakte regelmatig in opspraak door zijn nogal innige banden met voorname vertegenwoordigers van de onderwereld, zoals Cor van Hout, Willem Holleeder en Desi Bouterse.

Het is onduidelijk welke afspraken zijn gemaakt over de opsplitsing. David en Max nemen de kantoren in Maastricht en Amsterdam over, staat in het persbericht. Bram zal een „eigen toko” moeten openen. Maar er staat niet waar hij dat gaat doen. Ze zijn allemaal voor een derde eigenaar van het kapitale grachtenpand aan de Herengracht. Voorlopig zal Bram nog wel even blijven zitten in het pand, waar hij ook woont. Misschien kopen zijn broers hem uit, zodat hij wat nieuws kan kopen. Maar dan zal de fiscus ook graag een gedeelte van die opbrengst willen zien.