AARRGH? GRMBL?

Wat zegt een kip die tegen een lantaarnpaal knalt? TOK! Wat zegt een kikker die uit een boom valt? KWAK!

En wat zei Tofik Dibi, veelbelovend Kamerlid uit Slotervaart, toen hij zich afgelopen maandag opwierp als leider van GroenLinks?

BAM!

Is dit een mopje? MOEHAHA?

Of is Dibi kierewiet geworden? KOEKOEK? TOKTOK?

Nee, hij zei het echt. Zijn nieuwe campagneslogan luidt ‘BAM!’ Want, legde Dibi uit, GroenLinks slaagt er nog onvoldoende in „om mensen te raken”.

PETS! KLOENK! ROFFEL! KLARABOEM! BAM!

Laten we vooral kalm blijven OEF!!! en eerst heel rustig ZZZZ! vaststellen dat het hier gaat om wat met een moeilijk woord AAARGH!! een onomatopee heet, dat betekent: een klanknabootsing KLABOOTSING!!!

Dat is op zich een respectabel stijlfiguur. OINK! SCHEET! Grote schrijvers als Ovidius en Jonathan Swift gebruikten ook onomatopeeën AAARGH!! En kunstenaar Roy Lichtenstein speelde met deze techniek in zijn schilderij Whaam! (1963). WOEPIE!!!

Maar laten we er ook geen doekjes om winden: we kennen de onomatopee AAARGH! natuurlijk vooral uit de strip. In strips is het altijd een takkenherrie. VROAARRRR! GRMBL! Denk aan het geluidseffect als Garfield een taart in zijn gezicht krijgt. SPLUT!

Maar in de politiek is dit nieuw. Voor het eerst hoor je dit soort geluid nu ook zodra een politicus mensen weet te raken. BAM! KABOEM! RATATATAT!

Er bestond al langer een gerucht dat Tofik Dibi eigenlijk geen mens is. AAAH! Hij had weliswaar charisma SMAK! en de aaibaarheid van een alpaca ZWIJMEL, maar zijn cartooneske oogopslag gaf zijn voorkomen ook iets Nickelodeoniaans WIEHA!!! En sinds maandag is het dus officieel: Dibi is geen mens, maar een stripfiguurtje. BAM!

Deze coming-out KIEKEBOE! heeft grote consequenties, die we hier niet allemaal gaan opsommen BOE!!! behalve dan dat het publieke debat BURP! nooit meer PALOPPERDAPLOP! hetzelfde zal zijn en dat politiek HINNIK! voortaan BLADIEBLA! zal bestaan uit DING! FLOP! PIM! BAM! louter geluidseffecten. KLAPKLAPKLAPKLAPKLAPKLAPKLAPKLAPKLAPKLAP.

Zucht. ZUCHT!