Eigen risico zorg fors omhoog

Minister De Jager (Financiën, CDA) loopt de D66-fractiekamer binnen voor de finale onderhandelingen over het Lenteakkoord
Minister De Jager (Financiën, CDA) loopt de D66-fractiekamer binnen voor de finale onderhandelingen over het Lenteakkoord Foto Maarten Hartman

Het eigen risico in de zorg gaat volgend jaar met zeker honderd euro omhoog. Volgens bronnen in Den Haag komt het verplichte eigen risico in 2013 uit op zo’n 350 euro. Nu is dat 220 euro. Mensen met een laag inkomen zouden worden ontzien.

De verhoging van het eigen risico is één van de weinige details die naar buiten zijn gekomen na het overleg van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie. De partijen werden het vannacht eens over de uitwerking van hun Lenteakkoord, de afspraken die ze drie weken geleden op hoofdlijnen maakten over ruim 12 miljard euro aan bezuinigingen voor volgend jaar. Vandaag gaat het akkoord voor een doorberekening naar het Centraal Planbureau.

„Dit akkoord betekent dat we een begroting kunnen indienen die voldoet aan de eisen”, zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vannacht. Volgens hem blijft het begrotingstekort in 2013 met deze bezuinigingen onder de 3 procent, zoals Brussel voorschrijft.

De fractievoorzitters hebben afgesproken om geen details uit het akkoord naar buiten te brengen. Alexander Pechtold (D66): „Burgers hebben recht op het totaalbeeld. Dit uitzonderlijke proces moet snel, maar zorgvuldig gebeuren en dus willen we dat het CPB er nu eerst naar kijkt.” Deze afspraak voorkomt ook dat de vijf partijen zich ten koste van elkaar kunnen profileren.

Het ministerie van Financiën verwerkt de bezuinigingen en lastenverzwaringen in de Voorjaarsnota. Die moet vóór 1 juni bij de Tweede Kamer liggen. Zeker is in elk geval dat de AOW-leeftijd versneld omhoog gaat, het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent gaat en de salarissen van ambtenaren worden bevroren.