Ziekenhuis Beverwijk in grote geldnood

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk verkeert in grote financiële problemen. Het ziekenhuis heeft een miljoenenschuld bij zijn grootste zorgverzekeraar, Achmea, en kan die niet terugbetalen. Dat blijkt uit gesprekken van NRC met betrokkenen. Morgen licht het ziekenhuis het personeel in over de precaire financiële situatie.

Het ziekenhuis heeft voorschotten van Achmea die waren bedoeld voor behandelingen, in nieuwbouwprojecten gestoken. Achmea zou 25 miljoen euro terug willen van het Rode Kruis Ziekenhuis, waartoe ook het vooraanstaande Brandwondencentrum behoort. Het ziekenhuis en Achmea voeren hierover al maanden overleg. Gisteravond hadden ze een spoedberaad. Een oplossing is er nog niet.

De financiële druk op ziekenhuizen is sinds dit jaar groot. Ze krijgen moeilijk leningen bij banken, en de zorgverzekeraars zijn strenger: zij mogen sinds dit jaar verliezen niet meer achteraf met elkaar verrekenen. De ziekenhuizen concurreren met elkaar om het beperkte budget.

Ziekenhuis heeft nauwelijks buffers

Het relatief kleine Rode Kruis Ziekenhuis (ruim 300 bedden) is al jaren met nieuwbouw bezig en heeft nauwelijks buffers om een dergelijke schuld terug te betalen. In reactie zegt het ziekenhuis:

“We moeten en willen de vordering terugbetalen maar we zijn nog in overleg met Achmea.”

Er zou worden gezocht naar een investeerder die de schuld op zich wil nemen. Het ziekenhuis ontkent dat.

Achmea hoopt op snelle oplossing

In het jaarverslag over 2010 waarschuwt de raad van toezicht van het ziekenhuis dat het bij het realiseren van de nieuwbouwprojecten “een wezenlijke verbetering van de financiële resultaten en eigen vermogen voorwaardelijk acht”. Het ziekenhuis had in 2010 een jaaromzet van 108 miljoen euro, en boekte een positief resultaat van bijna 0,3 miljoen euro. In 2009 was dat nog 2,8 miljoen euro. Maar ook in 2008 was het resultaat laag: 0,5 miljoen euro.

Een woordvoerder van Achmea zegt de “komende dagen en weken veelvuldig gesprekken met het ziekenhuis te zullen voeren” en hoopt op een snelle oplossing.