Wrakingsverzoek Ratko Mladic afgewezen

Beeltenis van Ratko Mladic in het straatbeeld van Zvecan in Kosovo. Foto AFP / Sasa Djordjevic

De verzoeken van Ratko Mladic om rechter Alphons Orie van het Joegoslaviëtribunaal te vervangen en zijn proces zes maanden uit te stellen zijn afgewezen. Dat heeft de president van het tribunaal, Theodor Meron, vanmiddag gezegd.

Volgens Meron heeft Mladic niet aannemelijk gemaakt dat een ‘redelijke en goed geïnformeerde’ rechter vooringenomen is.

Mladic’ proces wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid begint morgenochtend. De 70-jarige voormalige Bosnisch-Servische generaal probeerde de rechtsgang te vertragen door Orie te wraken.

Mladic had aangevoerd dat Orie vooringenomen is, omdat hij de Nederlandse nationaliteit heeft en eerder rechtszaken tegen een aantal van zijn ondergeschikten heeft geleid. Mladic wordt onder andere verdacht van genocide, in verband met de moord op het mannelijk deel van de bevolking van Srebrenica in 1995, die de daar gelegerde Nederlandse vredesmacht niet wist te voorkomen.

    • Marije Willems