Wolfsen weer in verlegenheid over Roma

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht is opnieuw in verlegenheid gebracht door de zaak van de Romafamilie Nicolich, die al geruime tijd voor overlast zorgt. De gemeente heeft tussen september 2009 en april 2010 29.000 euro uitgegeven aan het huisvesten van de familie in vakantieparken en in hotels. Het geld werd besteed aan overnachtingen, telefoonkosten, een schoonmaakploeg en een gehuurde film. Deze uitgaven werden direct geregeld door Jan van der Valk, de bestuursadviseur van Wolfsen, blijkt uit documenten die dagblad AD kreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

De gemeenteraad was niet op de hoogte van de exacte besteding van het geld. Ook de rol van burgemeester Wolfsen was niet bekend. In diverse debatten verklaarde de burgemeester dat de kwestie behoorde tot de portefeuille van de wethouder Wonen.

Mark Dijk van oppositiepartij VVD zou vanmiddag in een raadscommissie vragen stellen over de rol van Wolfsen: „De burgemeester was blijkbaar dondersgoed op de hoogte. We willen weten wat zijn rol precies is geweest. In deze zaak is de raad al meerdere keren onjuist geïnformeerd, dat irriteert me mateloos.”

In februari van dit jaar overleefde burgemeester Wolfsen een motie van wantrouwen over de kwestie. Het college zou de gemeenteraad „onjuist en onvolledig” hebben geïnformeerd. Fractievoorzitters Marry Mos van GroenLinks en Ruben Post van de PvdA zeggen dat zij geïnformeerd waren over de vormen van opvang en het daaraan bestede bedrag. Mos spreekt van „een storm in een glas water”. PvdA en GroenLinks zitten in het college van B en W.

Op een speciaal belegde persconferentie zei wethouder wonen Gilbert Isabella (PvdA) vanmorgen dat de vervangende huisvesting op campings en in vakantiehuizen werd geregeld uit „humanitaire overwegingen”. Een lid van de dakloze familie was hoogzwanger en is tijdens de periode van opvang bevallen. Er is volgens hem een betalingsregeling afgesproken met de familie, waar ze zich aan hebben gehouden. 12.000 euro van de 29.000 euro is afbetaald. De rest is kwijtgescholden. „Hier hebben we de gemeenteraad duidelijk over geïnformeerd”, aldus Isabella.

De familie Nicolich werd in 2010 landelijk bekend toen ze van de gemeente Utrecht bijna kosteloos een vervallen landhuis langs de A2 in De Meern kregen aangeboden.

Begin 2012 moest de familie – het gaat om twee gezinnen – het huis in De Meern verlaten, omdat de overeenkomst verliep. Een van de gezinnen is door de gemeente ondergebracht in een sloopwoning. De andere tak staat op straat.

Wethouder Isabella wil niet zeggen hoe het met de familieleden gaat: „We willen eindelijk rust rond deze familie.”