Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Wolfsen opnieuw in het nauw, nu door kwijtschelding opvangkosten romafamilie

Het blijft onrustig rond burgemeester Wolfsen van Utrecht. Foto Bert Spiertz / Hollandse Hoogte
Het blijft onrustig rond burgemeester Wolfsen van Utrecht. Foto Bert Spiertz / Hollandse Hoogte Het blijft onrustig rond burgemeester Wolfsen van Utrecht. Foto Bert Spiertz / Hollandse Hoogte

Opnieuw is controverse ontstaan rond de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen. Tussen september 2009 en april 2010 heeft de gemeente 29.000 euro uitgegeven aan de huisvesting van de romafamilie Nicolich. Daarvan is 12.000 euro door de twee gezinnen afbetaald. De rest is kwijtgescholden.

De twee gezinnen verbleven in vakantieparken en hotels, omdat ze meerdere malen uit hun huis werden gezet vanwege overlast. Het geld werd uitgeven aan overnachtingen, telefoonkosten, een schoonmaakploeg en een huurfilm. Dat gebeurde uit “humanitaire overwegingen”, zo reageerde wethouder Wonen Gilbert Isabella (PvdA) vanochtend op een speciaal belegde persconferentie naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

De gemeente Utrecht in een verklaring:

“In tegenstelling tot wat het AD vandaag meldt was deze tijdelijke opvang niet gratis: met de familie is een afbetalingsregeling getroffen. De gemeenteraad is geïnformeerd over deze oplossing.””

VVD wil antwoorden van Wolfsen - coalitie: storm in een glas water

De onderkomens van de familie Nicolich werden geregeld door de bestuursadviseur van burgemeester Wolfsen, Jan van der Valk. Oppositiepartij VVD gaat vanmiddag in een raadscommissie vragen stellen over de rol van Wolfsen in deze zaak, meldt onze correspondent in Utrecht, Enzo van Steenbergen:

“Zojuist sprak ik de fractievoorzitters van GroenLinks en de PvdA. Zij zeggen: het is een storm in een glas water. Dat de bestuursdeskundige van Wolfsen deze zaak heeft behandeld, zegt niks over de rol van de burgemeester. Dit is volgens de fractievoorzitters honderd procent het dossier van de wethouder wonen, Gilbert Isabella.”

‘De afgesproken betalingsregeling is opvallend’

Van Steenbergen over de betalingsregeling tussen de gemeente Utrecht en de familie Nicolich:

“Vooral de afbetalingsregeling die is getroffen is opvallend. 12.000 van de 29.000 euro is afbetaald. Dat betekent dat 17.000 euro aan belastinggeld is kwijtgescholden. Volgens de wethouder is dat gedaan, omdat het gezin niet zo veel te besteden heeft. Maar vanaf mei 2010 tot en met december 2011 hebben de gezinnen ieder 300 euro per maand afbetaald. Toen kon het dus blijkbaar wel.”

Gezinnen gingen van park naar park

Tegen de vakantieparken werd niet gezegd wie de gasten waren, maar daar kwamen ze snel genoeg achter. Steeds als het uit de hand liep, werd een nieuw verblijf geregeld. De trektocht langs parken en hotels begon toen de familie eind september 2009 vanwege overlast uit een flat in Overvecht werd gezet. Het stopte toen de familie in april 2010 in een landhuis in De Meern terecht kon. Daar moest de familie uiteindelijk ook weg. In april zijn de laatste gezinsleden daar vertrokken.

Rocky Nicolich, zijn vrouw en hun kinderen zijn nu ondergebracht in een sloopwoning op Kanaleneiland. Zijn moeder en broers, die ook in De Meern zaten, moeten op eigen gelegenheid onderdak zoeken.