VN-konvooi met waarnemers getroffen door bomaanslag Syrië

VN-waarnemers stapten eerder vandaag in Damascus in een van de busjes die het land doorkruisen om naleving van de geldende maar zeer fragiele wapenstilstand te controleren. Foto Reuters/Khaled al-Hariri

Een konvooi van vier VN-voertuigen is vandaag getroffen door een bomaanslag nabij de Syrische stad Hama. Drie hiervan raakten zwaar beschadigd, zo meldt persbureau Reuters. Eerder vandaag waren de VN-waarnemers getuige van een gewelddadige aanval door Syrische troepen waarbij tientallen burgers om het leven kwamen.

De VN-waarnemers zelf bleven ongedeerd volgens Reuters. Het Syrische leger voerde vandaag aanvallen uit tijdens een begrafenisceremonie in de stad Khan Sheikhoun in de provincie Idlib, waarbij volgens de VN-medewerkers zeker twintig mensen omkwamen. Oppositiegroepen spreken van ongeveer vijftig doden.

Ahmad Fawzi, een woordvoerder van VN-gezant Kofi Annan, bevestigde dat de waarnemers midden in het geweld terechtkwamen. Sinds de waarnemers in Syrië aanwezig zijn meldt de VN voor het eerst dat zij persoonlijk getuige zijn van dodelijk geweld door militaire troepen tegen burgers.

Op 12 april ging in Syrië een staakt-het-vuren van kracht dat door zowel het leger van Assad als de oppositie erkenden. Dat was een belangrijk onderdeel van het vredesplan dat Annan opstelde namens de VN en de Arabische Liga. Enkele dagen hierop arriveerden de eerste waarnemers die er namens de VN op toezien dat de wapenstilstand door de betrokken partijen wordt nageleefd. Er is sindsdien een maand verstreken, en dagelijks is er nog sprake van hevig geweld.

Tot dusver vond het geweld plaats buiten het oog van de waarnemers om, en staakte het leger van de Syrische president Bashar al-Assad het geweld bij aanwezigheid van de VN-medewerkers. Dit blijkt vandaag veranderd te zijn.

NRC Handelsblad schrijft vandaag dat het vredesplan “op alle vlakken lijkt te mislukken”:

“Niet alleen gaat het geweld in Syrië door, ook politieke vooruitgang blijft uit. Bovendien stuit het geven van humanitaire hulp aan de bevolking op problemen door tegenwerking van de autoriteiten. Van het bestand dat op 12 april inging, is in ieder geval niets meer over.”

    • Annemarie Coevert