Video: Sojoez-capsule onderweg naar Kuipers en co. in ruimtestation ISS

Screenshot AP video

Zeven weken later dan gepland zijn ze dan toch onderweg. Twee Russische kosmonauten en een Amerikaanse astronaut vertrokken vanochtend met een Sojoez-capsule naar het internationale ruimtestation ISS. De raket werd gelanceerd vanaf het kosmodroom Baikonoer, in het zuiden van Kazachstan.

De drie bemanningsleden, Gennadi Padalka, Sergej Revin en Joseph Acaba arriveren naar verwachting donderdag bij het ISS, waar ze zich zullen voegen bij de huidige drie bewoners van het ruimtestation, onder wie de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers.

De nieuwe ISS-bemanningsleden blijven vier maanden in het ruimtestation en zullen voorbereidingen treffen voor de komst van het ruimtevaartuig Dragon, de eerste door een particulier bedrijf ontworpen ruimtesonde die het ISS aandoet.

Kuipers en zijn twee collega’s, die eind december in het ISS arriveerden, keren 1 juli terug naar de aarde.

Lees hier het logboek dat ‘Astro André’ bijhoudt vanuit de ruimte.

    • Marije Willems