Video: blogger confronteert geïrriteerde redacteur met plagiaat

Eer wie ere toekomt – een Amerikaanse journalist had dat principe niet helemaal begrepen. Bullshit, noemt hij de eis van een blogger die geld wil zien, nadat zijn artikel exact is gekopieerd. Zonder toestemming en zonder naamsvermelding.

Eer wie ere toekomt - een Amerikaanse journalist van Oregon Times Observer, een kleine lokale krant uit het stadje Holt Count in Missouri, had dat principe niet helemaal begrepen. Bullshit, noemt hij de eis van een blogger die geld wil zien, nadat zijn artikel exact is gekopieerd. Zonder toestemming en zonder naamsvermelding.

De Amerikaanse blogger Duane Lester ontdekte zijn onbedoelde publicatie toen hij zijn stuk doorstuurde naar vrienden, om te vragen wat ze ervan vonden. Waarop een vriend de onverwachte reactie gaf: “Dat heb ik al gelezen.”

En inderdaad, een foto van de lokale krant laat zien dat het stuk van Lester, over het slechte functioneren van de politie in Holt Caunt, letterlijk is overgenomen. Op de voorpagina nog wel, zonder naamsvermelding. Alleen de titel mist een woordje en op het eind was één paragraaf toegevoegd. En, oh ja, Duane Lesters naam mist.

Hij laat het er niet bij zitten. Gewapend met een camera, zoals het een ware journalist betaamt, zoekt hij het kantoor van Oregon Times Observer op. Bob Ripley, redacteur van de krant verdedigt zich nogal knullig:

“Er gaan een heleboel kopieën hiervan rond.”
“Het spijt ons dat we u op uw tenen hebben getrapt.”
“We hebben het niet helemaal honderd procent gekopieerd zoals u het had!”
“Ik ben veertig jaar ouder dan u, er is mij verteld dat dingen nu anders zijn in de journalistiek.”

De blogger krijgt zijn geld, al gaat het niet van harte: Now get your ass out of my building krijgt hij toegesnauwd. En op de cheque die Ripley uitschrijft, staat als reden opgegeven: bull shit.