Vandaag wordt Hollande beëdigd - hoe gebeurt dat?

France's newly-elected President Francois Hollande waves at the end of the national council meeting of the Socialist Party in Paris May 14, 2012. REUTERS/Stephane Mahe (FRANCE - Tags: POLITICS) François Hollande wordt vandaag beëdigd als de zevende president van Frankrijk. Foto Reuters / Stephane Mahe

Vandaag wordt socialist François Hollande beëdigd als Franse president en betrekt hij paleis het Elysée.

Hollande is na François Mitterrand de tweede socialist die in Frankrijk president wordt.

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Er staat al een grote massa op de Champs Elysées. Niet voor #Hollande, wel voor nieuw videospel #Diablo3. #timing

Volgens onze correspondent in Frankrijk, Dirk Vandenberghe, wordt het vandaag “een betrekkelijk sobere ceremonie”. Vandenberghe vertelt hoe de dag eruit gaat zien:

“Om tien uur ‘s ochtends wordt hij verwacht op het binnenplein van het Elysée, waar een zestig meter lange rode loper klaar ligt. De machtsoverdracht in Frankrijk verloopt niet volgens vastgelegde regels. Daarom heeft Hollande afgesproken dat de ‘cérémonie d’investiture’ een uurtje vroeger begint dan gebruikelijk. Want de nieuwe bewoner van het Elysée heeft geen tijd te verliezen. In de late namiddag vertrekt hij al richting Berlijn, voor zijn eerste officiële staatsbezoek, aan bondskanselier Angela Merkel.

Om tien uur zal hij op de binnenplaats van het paleis worden verwelkomd door Sarkozy en de vertegenwoordigers van de Garde Républicaine, in vol feestornaat. Dan volgt een lange handdruk op de trappen van het Elysée, bedoeld voor de vele media die op de binnenplaats vol grind moeten blijven. Daarna is er een summiere rondleiding door het paleis.

In het presidentiële bureau volgt dan, ook al heel kort, de echte machtsoverdracht, ver weg van alle camera’s. Hier overhandigt Sarkozy onder andere de goed beschermde nucleaire code aan Hollande. In de Salon des Ambassadeurs ontvangt de nieuwe president vervolgens het Groot Kruis in de Legion d’Honneur, de hoogste onderscheiding in de Vijfde Republiek, hem opgespeld door de kanselier.”

Het Elysée in het centrum van Parijs. Een perfect theater voor de allure die de Fransen nog altijd van hun president verwachten. Foto Reuters / Philippe WojazerHet Elysée in het centrum van Parijs. Een perfect theater voor de allure die de Fransen nog altijd van hun president verwachten. Foto Reuters / Philippe Wojazer

Vandenberghe:

“Vergezeld door de aftredende premier François Fillon en de voorzitters van Senaat en Nationale Assemblée gaat het dan naar de grote Salle des Fêtes aan de achterzijde van het paleis, met zicht op de grote tuin. De voorzitter van de Constitutionele Raad leest nog eens de verkiezingsuitslag voor en daarna volgt een korte toespraak door de nieuwe president. In tegenstelling tot de Verenigde Staten is er geen officiële eedaflegging, wel een groet aan de Franse vlag. En na het zingen van het Franse volkslied, La Marseillaise, volgen nog de 21 kanonschoten die worden afgeschoten vanuit de nabijgelegen Jardin des Tuileries.

De eigenlijke ceremonie is dan feitelijk afgelopen, al maken sinds De Gaulle de nieuwe presidenten er ook een gewoonte van om even over de Boulevard des Champs Elysées te rijden en onder de Arc de Triomphe een krans te leggen bij het graf van de Onbekende Soldaat.”

Lees hier een profiel van Hollande.