Uitwerking Lenteakkoord vordert, maar ‘wordt nachtwerk’

De Kunduz-Coalitie legt vanavond de laatste hand aan het Lenteakkoord. Foto NRC / Maarten Hartman

De Kunduz-coalitie is al de hele dag bezig met de laatste onderhandelingen over de uitwerking van het begrotingsakkoord. De fractieleiders van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zitten vanavond waarschijnlijk tot diep in de nacht in overleg om de details van het akkoord rond te krijgen, zo meldt persbureau Novum.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is positief over de vorderingen die de Kunduz-coalitie tot vanmiddag heeft gemaakt bij het uitwerken van het begrotingsakkoord, zo liet hij weten na een gesprek met de fractievoorzitters. Volgens De Jager “ziet het er goed uit”, maar is de uitwerking van het akkoord wel een flinke klus: “Het moet wel zorgvuldig gebeuren.”

Vanmiddag sprak demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) met de financieel specialisten van de vijf fracties. De Jager ontkende dat de zorg een extra lastig punt is. Hij zei dat er meerdere dossiers zijn waar nog over moet worden gepraat. De gesprekken van vandaag gingen niet alleen over de nadere uitwerkingen van bezuinigingen op het gebied van de zorg, maar ook van de sociale zekerheid en belastingen.

De partijen hebben vorige week afgesproken dat ze het akkoord uiterlijk morgen naar het Centraal Planbureau (CPB) willen sturen om het te laten doorrekenen. Daarna worden de nieuwe begrotingsafspraken in de Voorjaarsnota verwerkt. Die nota moet uiterlijk 1 juni naar de Tweede Kamer en zal volgende week in de laatste ministerraad van mei worden besproken. Het is de bedoeling dat het akkoord leidt tot een begrotingstekort van maximaal drie procent, zoals Brussel voorschrijft.