Opinie

    • Hans Beerekamp

Tofik en Mona: zelfde inhoud, beter pak

Persconferentie van Tofik Dibi (GroenLinks) in ‘PowNews’.

Veel politieke vernieuwing is versimpeling. Een reportage in EenVandaag (AVRO) over het Duitse succes van de Piratenpartij benadrukte dat door vormen van directe democratie de politiek weer toegankelijk was geworden voor gewone mensen.

Dat bleken veelal mannen met bierbuiken, die hartstochtelijk pleitten voor gratis openbaar vervoer en onderwijs, zonder daar nu direct een financiële dekking bij te leveren. In Buitenhof zagen we ook al een Duitse Piraat met oranje haar uitleggen hoe eenvoudig het allemaal was. In tamelijk goed, tijdens Katwijkse vakanties geleerd Nederlands, dat wel.

Bij de komende Kamerverkiezingen lijkt nog geen hoofdrol weggelegd voor de Nederlandse tak van de oorspronkelijk Zweedse partij voor internetvrijheid. Wij hebben Trots op Nederland en de Onafhankelijke Burger Partij van Hero Brinkman. Maar ook in de gevestigde partijen dient zich een generatie aan die alles graag zo eenvoudig mogelijk houdt.

Er was gisteren bijna geen televisieprogramma dat het zich kon veroorloven geen aandacht te besteden aan de persconferentie van kandidaat-lijsttrekker Tofik Dibi (GroenLinks). Die wierp daar verontwaardigd een stropdas op de grond, als teken dat hij niet wilde zijn als andere politici, die denken dat je door met een miljard hier en een miljard daar te schuiven voor verandering zou kunnen zorgen. Dibi wil of kan nog niet goed zeggen waarom hij een betere leider zou zijn dan de door hem uitgedaagde Jolande Sap, maar het heeft iets te maken met hoofden en harten doordringen van de boodschap van GroenLinks, „het best bewaarde geheim van Den Haag”.

Opnieuw gaat het dus niet om een andere inhoud, maar om een beter verkopende verpakking. Heel fijntjes bevestigde Sap in PowNews de zowel in De wereld draait door (VARA) als Knevel & Van den Brink (EO) geventileerde bekentenis van Dibi, dat hij, samen met anderen, de bedenker was geweest van de stekkerdemonstratie van Sap aan Geert Wilders. Zo’n goeie spindoctor is het dus kennelijk ook weer niet.

In de seizoensopening van Knevel & Van den Brink zat tegenover Dibi het wondermiddel van het CDA, kandidaat-lijsttrekker Mona Keijzer. Als dit Amerika was, zou Sybrand Buma (vergeet dat Van Haersma – te moeilijk!) haar als kandidaat-vicepresident moeten aanstellen. De Purmerendse wethouder raakt immers Volendams direct de harten, op wijze van Jan Smit en Nick & Simon.

Toen Twan Huys haar in Nieuwsuur met kennisvraagjes op de proef stelde, ontweek ze die op een manier die sterk aan Sarah Palin deed denken. Maar in al het neopopulistische geweld is het geluid van Keijzer, die de PVV niet wil uitsluiten, omdat het ook maar mensen zijn, nog relatief gematigd.

    • Hans Beerekamp